INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

katalónia

carles puigdemont

sms

Egy SMS okozhatja a katalán népvezér bukását

Egy SMS okozhatja a katalán népvezér bukását

Mégsem adta fel az emigrációba vonult katalán vezető? Carles Puigdemont korábban SMS-eket küldött egy kollégájának, hogy leáldozott a katalán függetlenségnek, de később tagadta, hogy “véget ért volna a harc”.

Marad vagy félreáll a katalán függetlenségért harcoló Carles Puigdemont, aki népszavazásra vitte a Spanyolországtól való elszakadás ügyét? Puigdemont egyik képviselőtársát filmező kamerák felvették a politikus telefonján megjelent üzeneteket. Ezekben a katalán autonómia vitatott státuszú főnöke arról írt Toni Comin szeparatista képviselőnek, hogy "véget ért a harc", és hogy szövetségesei "feláldozták". "A Katalán Köztársaság végnapjait éljük. Madrid diadalmaskodott." Az is szerepelt az üzenetekben, hogy "saját követőink feladtak bennünket".

Comin telefonján négy buborékban, több bekezdésnyi szöveg látszik. A képernyő tetején pedig a küldő neve: Carles. A képet a Telecinco spanyol tévécsatorna tette közzé.

Kedden a katalán parlament meghatározatlan időre elnapolta a vitát Puigdemont újraválasztásáról – azt követően, hogy a megosztott tartományban decemberben választásokat tartottak. A voks elhalasztása zavart keltett a függetlenségi táborban, és kétségessé vált, hogy mikor jelölik ki az új katalán elnököt és állítják fel az autonómia kormányzatát.

A decemberi választásokon Puigdemont megtartotta képviselői mandátumát, de a spanyol alkotmánybíróság szerint csak akkor lehet ismét megválasztani a régió vezetőjévé, ha fizikailag is jelen van a barcelonai parlamenti épületben és ehhez bírósági engedélyt kell beszereznie.

Az SMS-ek közzététele után a Belgiumban tartózkodó Puigdemont tagadta, hogy feladná a harcot. A Twitteren azt írta, hogy ő is "ember, és néha vannak olyan pillanatok, amikor az embernek kétségei támadnak". "Nem lépünk vissza, folytatjuk!" – tette hozzá. Emellett sérelmezte, hogy a Telecinco úgymond nem tartóztatta meg magát. "Újságíróként mindig is tudtam, hol van a privátszféra határa, és ezt soha nem szabad megsérteni" – írta.

Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes erre azt mondta: "Eljött az ideje nyilvánosan elismerni, amit privátban mondott." Felszólította továbbá a katalán parlamentet, hogy keressen új elnökjelöltet.

Egyre nagyobb tehát a nyomás, hogy Puigdemont álljon félre, ami lehetővé tenné, hogy a függetlenségpártiak új vezetőt találjanak a helyére.

A telefon gazdája, Toni Comin katalán exminiszter közben azt mondta, pert indíthat a képernyője lefilmezése és a tartalom közzététele miatt.

Kapcsolódó hang

Egy SMS okozhatja a katalán népvezér bukását
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018