INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

európai parlament

nyugdíj

martin schulz

Óriási hiány, veszélyben az uniós nyugdíjak

Óriási hiány, veszélyben az uniós nyugdíjak

Az Európai Parlament tagjainak nyugdíjellátása bizonytalanná vált, miután az erre a célra létesített pénzalapból legalább 326 millió euró hiányzik. A Die Welt című napilap értesülése szerint a hiány a nyugdíjalap hanyag kezelésére vezethető vissza, és ez még abban az időben történt, amikor Martin Schulz volt az Európai Parlament elnöke.

A német Szociáldemokrata Párt jelenlegi elnöke, Martin Schulz 2012 és 2017 között állt az Európai Parlament élén. Miután a múlt év elején megvált tisztségétől, felmerült vele szemben a nepotizmus vádja, ezt azonban sikerült tisztáznia, de továbbra is tartotta magát az a gyanú, hogy hanyagul kezelte a parlament pénzügyeit.

A jelek szerint ez most további táptalajt kapott azzal a Brüsszelből származó jelentéssel, amely szerint az Európai Parlament nyugdíjpénztárában több mint 300 millió euró hiány mutatkozik. A 2009 júliusa óta hatályban lévő egységes képviselői szabályzat alapján a képviselők 63 éves koruk után öregségi nyugellátásra jogosultak. A nyugdíj összege minden képviselőként töltött évben keresett fizetés 3,5 százaléka, de összesen nem több mint 70 százaléka.

Mivel az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 8 484,05 euró (2,6 millió forint), ez óriási terhet rótt az Európai Unió költségvetésére. Ezt maguk a képviselők is helytelenítették, azonban az ellenőrző testület kifogásait az elmúlt években Martin Schulz egyszerűen figyelmen kívül hagyta, így történhetett, hogy a pénzalapban mutatkozó hiány az elmúlt években egyre dagadt, és

mára már elérte a 326 millió eurót (1,01 milliárd forint).

A Die Welt című napilap az Európai Parlament költségvetési elnökét, a német Inge Grässlt idézve jelenti, a téma Martin Schulz idején ismételten viták tárgyát képezte, de döntés nem született, így a hiányt most a tagállamoknak kell kipótolniuk.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018