eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újabb ország keményít be a menedékkérőkkel szemben

Újabb ország keményít be a menedékkérőkkel szemben

Az akut munkaerőhiány ellenére korlátozzák a menedékkérők munkavállalási jogát Japánban. Kommentátorok szerint az életbe lépő szigorítások nyomán felduzzad a menekültközpontokban élők száma.

Japán már így is a világ legszigorúbb menekültbefogadási rendszerét alkalmazza, tavaly január és szeptember között például csak 10 ember kapott menekültstátuszt.

Hétfőtől azonban még keményebb lesz az elbírálás.

Csak azok dolgozhatnak majd, akikről a hatóságok úgy tartják, hogy valódi menedékkérők.

Azok, akik fellebbeznek, és újra igénylik a menekült státuszt és azok, akik nem mennek át a menekült központokban tartott első vizsgálaton, többé nem vállalhatnak munkát.

„Azokra akarunk megfelelő módon koncentrálni, akik menekültként segítségre szorulnak” – fogalmazott Kamikava Joko igazságügyminiszter, azt állítva: Japán nem lesz kevésbé nyitott a menekültek befogadására.

Jelenleg az érvényes vízummal rendelkező menedékkérők megújítható munkavállalási engedélyt kapnak arra az időszakra, amíg kérelmüket elbírálják. A japán kormány szerint ez azzal járt, hogy az országban dolgozni kívánó külföldiek menedékkérelmeket adtak be.

Mindeközben a távol-keleti ország lakossága az elöregedés miatt egyre csökken. Az alacsonyan képzett munkaerő beáramlását szigorúan korlátozzák és így az utóbbi évtizedek legsúlyosabb munkaerőhiánya alakult ki.

A dolgozókra vadászó cégek így átcsúsztak a „szürke zónába”, és menedékkérőket alkalmaznak – derítette ki a Reuters nyomozása.

Az elmúlt években drasztikusan megugrott a Japánba érkezett menedékkérők száma, tavaly az év első nyolc hónapjában 14 ezren folyamodtak státuszért, ami 80 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Az új rendszerben az igénylők több mint a fele nem lenne jogosult a munkavállalásra – közölte egy igazságügyi illetékes.

A változások azt is jelentik, hogy

több menedékkérőt zárnak majd menekültközpontokba,

ugyanakkor a szigorítás csak az új jelentkezőkre vonatkozik majd. Aki már kapott munkavállalási engedélyt arra az időre, amíg elbírálják a kérvényét, folytathatja a munkát.

2016-ban közel 420 ezer embert tartottak fogva japán menekültközpontokban. Aktivisták szerint a munkakereső menedékkérők elleni fellépés nem oldja meg azt a problémát, hogy vannak, akik ki akarják játszani a rendszert.

„Ennek a helyzetnek az az alapvető oka, hogy Japán munkaerőhiánnyal küzd, de ennek ellenére nem enged be külföldi dolgozókat” – mondta Isikava Eri a Japán Menekültszövetségtől.

„Aggasztó, hogy a kormány fenyegeti a menedékkérők megélhetését, miközben nem foglalkozik a probléma valódi okával” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×