eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tizenhat fegyverrel készült a Las Vegas-i tömeggyilkos

Tizenhat fegyverrel készült a Las Vegas-i tömeggyilkos

Nagy kapacitású tárakat és gyorstüzelő fegyvereket találtak abban a Las Vegas-i szállodai szobában, ahonnan feltételezések szerint a modernkori amerikai történelem legsúlyosabb mészárlását hajtotta végre egy nyugdíjas férfi. Felmerült a kérdés: az automata fegyverek szinte teljes tilalma ellenére hogyan juthatott pusztító fegyverekhez a tömeggyilkos?

Szemtanúk szerint 15 percen át zúdított halálos tüzet egy Las Vegas-i koncert látogatóira a szomszédos hotelből egy fegyveres. A hatóságok szerint a Stephen Paddockként megnevezett férfi a Mandalay Bay Hotelből tüzelve legkevesebb 59 embert agyonlőtt és több mint 500-at megsebesített.

Amikor a vélhetően öngyilkosságot elkövető 64 éves nyugdíjas szállodai szobájába végre betörtek a rendőrök, akkor 16 fegyvert, köztük

olyan nagyerejű puskákat találtak, amelyek a rendőrségi páncélt is át tudják ütni.

A helyszínen talált lőszer mennyisége arra utalt, hogy még tragikusabb lehetett volna a mérleg, ha a rendőrök nem avatkoznak be.

Az Egyesült Államokban az egyes államok helyi szabályai által némileg korlátozva, de állampolgári jog a fegyverbirtoklás. Ennek ellenére ugyanakkor szinte teljes tilalom vonatkozik a folyamatos tüzelést lehetővé tévő, úgynevezett automata fegyverekre.

Hogy kerülhetett mégis ilyen a gyilkos kezébe? – tette fel a kérdést a Wired magazin.

A rendőrök szerint az egyik felfedezett puskát úgy módosították, hogy utánozza a gyorstüzelésű automata fegyvereket.

Egy illetékes azt mondta: Paddock

egy kamerát is felszerelt a szobában, hogy magát filmezze.

Az Alkohol, Dohány és Lőfegyver Iroda – az ATF néven is ismert és az FBI-jal egy szinten említett nagyhatalmú szövetségi szerv - közölte, hogy sürgős vizsgálatot indítottak a Las Vegasban talált fegyverek eredetének megállapítására.

A Nevadai Mesquite városban, ahol a gyilkos élt, a média megtalálta azt az fegyverkereskedést, ahol Paddock több pisztolyt és más fegyvereket is vett. Az üzlet ügyvezetője együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak. Elmondta ugyanakkor, hogy a férfinak megvolt a szövetségi és helyi törvények szerint szükséges erkölcsi bizonyítványa. Emellett soha nem viselkedett úgy, mintha érzelmileg labilis lett volna – mondta a boltvezető.

Szakértők megjegyzik: Paddock félig legális vagy illegális módon alakíthatta félautomata fegyvereit gyorstüzelésű automata gyilkológépekké, amelyek percenként többszáz lövedéket lőnek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×