eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

12 óra alatt 66 millió fát ültettek el önkéntesek Indiában. A lépés összefügg az ország két éve, Párizsban tett vállalásával, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében 5 millió hektárral növeli erdői területét.

Másfél millió ember vett részt Indiában a hatalmas ország legnagyobb erdőtelepítési programjában. Az aktivisták fél nap alatt 66 millió facsemetét ültettek el, a Madhja Prades államon áthaladó Narmada folyó partján.

Világrekord: India egy nap alatt 66 millió fát ültetett

Más országokhoz hasonlóan India is aláírta a párizsi nemzetközi klímaegyezményt 2015-ben. Ezt annak ellenére megtette – és annak ellenére tartja továbbra is magát az alkuhoz – hogy indiai politikusok szerint az egyezmény túlságosan szigorú és igazságtalan feltételeket támaszt egy olyan országgal szemben, amely történelme során nem volt azok között, akik üvegházi gázkibocsátásukkal elősegítették az éghajlatváltozást.

A párizsi alku részeként India vállalta, hogy ötmillió hektárral növeli erdői területét 2030-ig.

Madhja Prades szövetségi állam lakói most megdöntötték egy másik állam, Uttar Prades tavalyi rekordját, ahol a mostani 66 millióval szemben 50 millió fát telepítettek tavaly egy nap alatt.

A Guiness Rekordok Könyve képviselői is a helyszínen tartózkodtak, és valószínűleg a következő hetekben megerősítik, hogy új rekord született.

Az állam miniszterelnöke, Sivraj Szingh Csuhan „történelmi napnak” nevezte a vasárnapi fatelepítést.

Az önkéntesek között egyaránt voltak gyerekek és idősek, akik reggel 7 órától egészen este hétig ültették a fákat.

Nettó értékben India a világ harmadik legnagyobb üvegházi gázkibocsájtója, bár lakossága 1 milliárd fő, így az egy főre jutó kibocsájtásban a tizedik helyen áll.

Júniusban, azt követően, hogy Donald Trump elnök kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből, Narendra Modi indiai miniszterelnök megerősítette, hogy országa továbbra is elkötelezett marad a párizsi alku mellett.

„A környezet és az anyabolygó védelme hitbeli kérdés”

- fogalmazott Emannuel Macron francial elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×