eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Titkos szövetség változtathat a Brexiten

Titkos szövetség változtathat a Brexiten

Puhább Brexit kell – most már volt konzervatív miniszterelnökök is nyomás alá helyezték Theresa May brit kormányfőt. A toryk vereségnek tűnő választási győzelme után May elődje, David Cameron is azt mondja: hallgatni kell a többi párt véleményére.

Puhítson kemény álláspontján – erre sürgetik saját táborából is Theresa May brit miniszterelnököt, aki néhány hete még arról beszélt, hogy Nagy-Britanniának nem kell mindenáron megállapodnia az Európai Unióval a válásról, a szigetország akkor is feltalálja magát, ha vámfalakat húznak fel közte és az EU között.

Azt követően azonban, hogy May hazárdjátékosként előrehozott választásokon akart még nagyobb támogatást szerezni magának, de ehelyett szavazatokat vesztett és épphogy kormányon maradhat, a konzervatív táborból is előbújtak azok, akik csak a Brexit puhább változatát tudják elfogadni.

Mindez a lehető legszabadabb kereskedelmet és valószínűleg az uniós dolgozók beengedését is magában foglalja – épp olyan dolgokat, amelyeket a szintén konzervatívok között ülő, vehemens „kemény” Brexit-pártiak elutasítanak.

Kedden John Major volt miniszterelnök mondta azt, hogy „fenntarthatatlan” a kemény Brexit ötlete, majd May elődje, David Cameron is hasonló megjegyzéssel állt elő. Cameron nagy részben felelős azért, hogy a britek kiszavazták magukat az unióból, mert pártbeli ellenfelei csitítására ígérte meg, hogy népszavazást rendez a tagságról. Arra számított azonban, hogy a toryk az őket mérséklő liberálisokkal kormányoznak majd koalícióban, és így nem kell betartania az ígéretet.

Most azt mondta, „nincs kétség, hogy más pártokkal együttműködve kell megállapodni a Brexitről, és a parlamentnek kell döntenie a folyamatról”. A skót konzervatívok például ilyen nyomást fejtenek majd ki – ismerte el.

A héten a Telegraph című konzervatív lap már arról cikkezett, hogy

a színfalak mögött „titkos szövetség” formálódik

ellenzéki munkáspárti és kormánypárti tory képviselők között a Brexit felvizezéséről. Ez akár egy közös konzultációs bizottság felállításához is vezethet.

Bár Emmanuel Macron francia elnök azzal fogadta kedden a Párizsba látogató Theresa Mayt, hogy „még mindig nyitva az ajtó ahhoz, hogy Nagy-Britannia az unióban maradjon” – a szigetország nagy pártjai arról beszélnek, hogy levezénylik a kilépést.

Annak gyakorlati megvalósítása azonban olyan eredménnyel járhat, ami felháborítja majd azokat, akik leginkább az uniós országok állampolgárainak bevándorlása miatt akarták „visszaszerezni az ellenőrzést” a határok felett. Az uniós tagsággal nem járó Európai Gazdasági Térségben a vámmentes kereskedelem egyik feltétele éppenséggel a munkaerő szabad áramlásának elfogadása.

John Major volt miniszterelnök – pártja érdekeivel szembemenve – attól is óvta Mayt, hogy koalícióra lépjen az északír unionistákkal, mert az szerinte veszélyezteti a békét az Ír-szigeten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×