eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nagy bajban van May

Nagy bajban van May

Egy héttel a választások előtt 3 százalékosra zsugorodott Nagy-Britanniában a kormányzó konzervatívok előnye a baloldali Munkáspárttal szemben. Ez annak is eredménye lehet, hogy Theresa May kormányfő szerdán nem ment el a pártvezérek televíziós vitájára.

Amikor a Brexit-ellenzőből Brexit-pártivá lett Theresa May hetekkel ezelőtt előrehozott választásokat hirdetett, egyöntetű volt a vélekedés: a kormányzó brit konzervatívok újabb öt évre bebetonozzák magukat a hatalomba.

Míg a tavalyi Brexit-népszavazás utáni kaotikus helyzetben kormányfőnek kinevezett May számára azért fontos a voks, hogy a választók is megerősítsék mandátumát, az ellenzéki Munkáspárt csúfos vereségre és lehetséges pártszakadásra számított.

Most a baloldali szimpátiával nemigen vádolható Telegraph című lap közölte, hogy

napokkal a választás előtt a korábban 14 százalékos tory előny mindössze 3 százalékra esett vissza.

Az eredmény részben annak tudható be, hogy May kormányfő tegnap nem ment el a pártvezérek BBC-s televíziós vitájára és belügyminisztére ruházta a feladatot.

A Telegraph és YouGov felmérése alapján így a konzervatívok most 42 százalékon, míg a Munkáspárt 39 százalékon áll. Más kisebb pártok, így Liberális Demokraták és a Brit Függetlenségi Párt jóval elmaradnak mögöttük.

A vitát kerülő May-be azonnal masszív módon belemartak ellenfelei:

„hogy merészel előrehozott választást kiírni és aztán megfutamodni?” – kérdezte Tim Farron a liberálisok vezére.

Caroline Lucas, a Zöldpárt főnöke – aki legutóbb egyedül képviselte pártját a parlamentben – azt mondta: „a vezetés első szabálya, hogy az ember mer kiállni”.

Mindeközben May egy csütöröki beszédére készült, amelyben azt taglalja, hogy „szebb jövő vár Nagy-Britanniára” ha jó alkut köt az Európai Unióval. Ez a szebb jövő azonban nem valósul meg magától, „komoly nemzeti összefogásra és egységre van szükség – függetlenül attól, hogyan szavaztunk a Brexit kérdésében” – volt olvasható a beszéd kiszivárgott vázlatában.

A kormányzó toryk számára érezhetően meglepő, hogy drasztikusan visszaesett az előnyük és azt próbálják sugallni, hogy a média torzít.

„A BBC minden idők legbaloldalibb nézőit” gyűjtötte össze a tévévitára, így nem csoda, hogy a publikum „nonszensz balodali nézeteket” visszhangzott a vitában. A belügyminiszter hősiesen harcolt – kommentálta Boris Johnson külügyminiszter a televíziós összecsapást.

Jonhson szerint jó, hogy fej-fej mellett állnak a pártok, mert így keményebben kell harcolni a győzelemért.

A csak egyéni választókerületekre épülő brit választási rendszer miatt a pártpreferenciák nem fejezik ki megbízhatóan a végeredményt, mivel minden körzetben a legtöbb voksot összegyűjtő jelölt nyer és a másodikra adott szavazatok elvesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×