INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

tudósítóink

donald trump

irán

szíria

Trump keményen odacsapott

Infostart

Az Egyesült Államok azt mondja, hogy nem növeli szíriai szerepvállalását azután, hogy amerikai harci gépek támadást intéztek egy kormánypárti és Irán által támogatott síita milícia harcosai ellen. Az indoklás szerint a konvoj megközelítette az amerikaikkal szövetséges erők bázisát.

Ez volt az első, hivatalosan is elismert összecsapás az Egyesült Államok és a Teherán által támogatott, a szíriai rezsim oldalán álló síita milíciák között – bár az amerikai harci gépek erőfölénye miatt

nehéz az esetet csatának beállítani.

A légicsapás a szíriai el-Tenf város közében történt. Ezt a települést – amely a Damaszkusz és Bagdad között futó főúton fekszik - Washington által támogatott kormányellenes lázadók uralják és nemrég szíriai és orosz gépek bombázták.

A főként iraki síita harcosokból álló milícia napok óta közeledett a városhoz és ennek akartak véget vetni az amerikaiak.

A légicsapás egybeesik Donald Trump elnök első külföldi útjával, amely Szaúd-Arábiába vezet. A sivatagi királyság pedig az Aszad-ellenes szíriai erők egyik legfőbb támogatója a térségben.

Szíriában a leegyszerűsítve hárompólusú konfliktusban jelenleg vesztésre áll az Iszlám Állam és a nyugat által támogatott ellenzék. A többi szembenálló félhez hasonlóan durva jogsértésekkel vádolt Aszad-kormány viszont orosz, iráni, iraki és libanoni szövetségesei segítségével megerősödött.

El-Tenf közelében közben továbbra is a CIA támogatja az ellenzéki erőket, amelyeket eredetileg az Iszlám Állam elleni harcra fegyvereztek fel, de amelyeket most már az iráni befolyás visszaszorítására használnak fel – jegyzi meg a Guardian című lap.

Egy amerikai védelmi illetékes közlése szerint „egy konvoj többszöri felszólításra sem állt meg és túl közel került a koalíciós erőkhöz el-Tenfben. Ezt követően végül csapás érte az oszlop elejét”.

Az Aszad-rezsimmel szövetséges Moszkvában az orosz védelmi államtitkár azonnal bírálta az akciót és azt mondta: annak polgári áldozatai is voltak, ami elfogadhatatlan. A szíriai kormány azt állította, hogy az ő egyik posztjukat érte támadás.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter másra összpontosítva közölte: az akció nem jelenti azt, hogy Washington fokozná szerepét a szíriai polgárháborúban, de mint mondta „megvédjük magunkat, ha mások agresszíven lépnek fel velünk szemben”.

Mint a Guardian megjegyzi: a harc az Irán által tervezett Teherántól Damaszkuszig tartó korridor miatt folyik. Az irániak feladták egy északabbra futó útvonal elképzelését, mert ott erős pozíciókat építettek ki a Washington által támogatott kurd milíciák. Iráni források szerint a libanoni síita Hezbollah 3000 harcosát küldték el-Tenf közelébe, hogy megtisztítsák az ellenzéki befolyástól a környéket. A korridor kiépítésével Teherán egy a Földközi-tengerig tartó útvonalat tudna uralni. Ezt sem Donald Trump amerikai elnök, sem szaúdi házigazdái nem akarják megengedni.

Kapcsolódó hang

Iránnak csapott oda Trump Szíriában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018