eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Újabb nagy reformot tervez Trump

Újabb nagy reformot tervez Trump

Nem sikerült első 100 napja során visszavonatnia az Obama-féle egészségügyi törvényt, így most az adócsökkentéssel és a külpolitikával foglalja el magát Donald Trump amerikai elnök.

Barack Obama volt elnök egészségbiztosítási törvénye mélységesen megosztotta az Egyesült Államokat, és Donald Trump ezt az elégedetlenséget is kihasználva tudott bejutni a Fehér Házba.

Egyik kampányígérete az volt, hogy 100 napon belül visszavonatja az úgynevezett Obamacare-törvényt, a Kongresszus megosztottsága miatt azonban nem sikerült neki.

Bár saját republikánus pártja mindennél jobban szeretné eltemetni az Obamacare-t, voltak olyan képviselők, akik szerint a törvényt felváltó másik jogszabály nem volt elég radikális.

A mérsékeltnek mondható republikánusok 15 ellenálló és 22 ingadozó képviselő miatt nem tudtak elég támogatót szerezni ahhoz, hogy a jövő héten napirendre kerülhessen alternatív javaslatuk, így elhalasztották a szavazást, megfosztva az elnököt egy látványos győzelemtől.

Közben azonban Trump már több másik nagyszabású projekttel foglalja el magát:

hatalmas adócsökkentési és adóreform-javaslatot próbál átnyomni a Házon,

amelynek árát a bírálók szerint a szegényebb amerikaiak fizetik meg azzal, hogy romló közszolgáltatásokra kell számítaniuk.

Trump az adórendszert egyszerűsítve

háromra csökkentené az eddigi hét adókulcsot,

és 35-ről 15 százalékra csökkentené a társasági adót. Kritikusai megjegyezték: jó a javaslat, mármint az adózása miatt támadott Trumpnak jó.

Azért, mert csökkentené az úgynevezett alternatív minimumadót – ezt a különböző adókedvezményeket halmozó szupergazdagokra találták ki, hogy legalább valamilyen adót megfizessenek. Trump adózási adatai szerint a milliárdos üzletember – és immár elnök – 2005-ben így mindössze 31 millió dollárt fizetett be.

Az adócsökkentésekből a Trump-kormányzat több tagja is profitálna, mivel rajta kívül is van néhány milliárdos a kabinetben.

Kérdés, hogy ezek után hogyan tudja megtartani azt a kampányígéretét, hogy „nagyon gyorsan” csökkenti az amerikai szövetségi állam „első ligás” 19 billió dolláros adósságát. Szakértők szerint csak a vállalati adókulcs 20 százalékos mérséklése

közel 2,5 billió dollárt ad hozzá a nemzeti adóssághoz.

A magát függetlennek mondó civilszervezet, az Amerikaiak az Igazságos Adózásért igazgatója, Frank Clemente szerint Trump az alapellátások megnyirbálásával tömné be a keletkező lyukat, ami azt jelentené, hogy zuhanni kezdene az átlagemberek életszínvonala.

Trump javaslatát csak demokrata támogatással tudják megszavazni – a költségvetési hiányt befolyásoló törvényekre vonatkozó szabályok miatt  így a nagy kérdés most az, lesz-e belőle valami, és ha igen, mennyire módosul majd az eredeti elképzeléshez képest.

Az elnök emellett a meghirdetett elzárkózás helyett egyre aktívabb a külpolitikában. Legutóbbi megjegyzése az volt, hogy „nagyon nagy konfliktus” robbanhat ki Észak-Koreával és „nagyon jó embernek” nevezte Hszi Csin-Pin kínai elnököt, amiért nyomást próbál gyakorolni sztálinista szomszédjára.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×