eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Meghalt egy nő a londoni terrortámadásban

Meghalt egy nő a londoni terrortámadásban

Kettős támadás történt Londonban szerda délután. A Westminster hídon több embert elgázoltak, egy nő életét vesztette. A rendőrök egy késes férfit meglőttek a brit parlamentnél. Theresa May miniszterelnököt rövid időn belül kimenekítették az épületből és felfüggesztették a parlamenti ülést.

Délután először arról érkezett hír, hogy megkéseltek egy rendőrt a brit parlament egyik bejáratánál, majd ezt követően a rendőrök rálőttek a férfi támadóra. Az egyelőre nem volt világos, hogy a felételezett támadó életét vesztette-e.

A helyszínen készült képeken földön fekvő és melegítő fóliával letakart sebesülteket, a járdára hajtott autót és folyadék – esetleg vérnyomokat - lehetett látni. 

A Daily Mail című lap tudósítója azt mondta: látta, ahogy egy feketeruhás férfi megtámadott és leterített egy rendőrt, majd futni kezdett a parlament egyik bejárata felé. Ekkor lőtt rá két rendőr.

Közben a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon, ahol mindig sok turista tartózkodik, egy másik incidens történt. Valaki autóval a híd nyugati oldalán futó járdára hajtott, és többeket megsebesített.

Egy nő belehalt sérüléseibe, többen "katasztrofális" sérüléseket szenvedtek

- közölte a St Thomas kórház bejárata előtt Collen Anderson orvos. Elmondása szerint a halott egy járókelő nő volt. Hozzátette: az egyik betege egy fejsérülést szenvedett, 30-as éveiben járó rendőr volt.

Az orvos elmondása szerint "a nő egy busz kerekei alá került, és a halálhírét a helyszínen megerősítették". Körülbelül egytucat sebesült lehet - mondta.

A Sky News úgy tudja, ketten haltak meg. 

A támadásról készült képeket és videót ide kattintva lehet megtekinteni.

A parlament előtti támadás nyomán leállították a bent folyó ülést, és a képviselőknek és újságíróknak megparancsolták, hogy maradjanak bent – így többszázan zsúfolódtak össze az épületben.

Theresa May miniszterelnököt negyven másodperc alatt kimenekítették az épületből

a biztonságiak, és egy autóba tuszkolták. Az egyik parlamenti dolgozó által készített videón lövöldözésre emlékeztető zajt lehetett hallani, de ezt a hírt nem erősítették meg.

A mentők elmondták, hogy az első riasztást délután 2:40 perckor kapták. Azóta kutyás rendőrök kezdték átkutatni a környéket.

A rendőrség közölte, hogy terrortámadásként kezeli a történteket, és arra kérte az utcákon közlekedőket, hogy kerüljék el a westminsteri Parlament teret, a Westminster hidat és a Lambeth hidat. Lezárták a közeli rakpartot és az egyik közeli metróállomást is.

A parlament közelében található több minisztérium és a miniszterelnök otthona, a Downing Street 10 is – a környéket rendőrkordonnal kerítették el, és egy helikopter köröz fölötte.

Sadiq Khan polgármester közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy folyik a nyomozás és együttérzését fejezte ki a sebesültek hozzátartozóival.

Külföldi vezetők, az elsők között Mark Rutte holland miniszterelnök fejezték ki részvétüket. Donald Trump amerikai elnök azt mondta: "nagy hír érkezett Londonból".

Az incidensre feszült politikai helyzetben került sor: May miniszterelnök arra készül, hogy hivatalosan is közli az Európai Unióval Nagy-Britannia kilépési szándékát. Ezzel párhuzamosan a skót parlament ma készült szavazni arról, hogy népszavazást tartsanak-e az országrész Nagy-Britanniából való kiválásáról.

Mindeközben Észak-Írországban nem működik a helyi önkormányzat, és egyre több a kérdés arról, hogyan befolyásolja majd a Brexit a tartomány jövőjét.

Emellett a brit hatóságok tegnap közölték, hogy a friss amerikai intézkedések mintájára megtiltják, hogy több muzulmán országból induló repülőjáraton az utasok laptopokat és tableteket vigyenek magukkal az utastérbe. Nem tudni, hogy a mostani incidenseknek közük van-e a lépéshez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×