eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fico hadat üzen a korrupciónak

Robert Fico szlovák miniszterelnök síkra száll a korrupció ellen. A kormányfő személyesen küldött levelet az ország minden polgármesterének, melyben felszólítja a településvezetőket, hogy haladéktalanul jelentsék a rendőrségnek, ha korrupciógyanús üggyel találkoznak.

Robert Fico egy keddi konferencián elmondta, el kell érni, hogy az emberek féljenek csúszópénzt kérni, attól tartva, hogy a másik fél együttműködhet a rendőrséggel. „Az embereknek tudniuk kell, hogy a korrupció leleplezésének valószínűsége nagyon nagy az államigazgatásban” – jelentette ki a miniszterelnök a korrupció elleni harcról szóló szemináriumon.

 „Az összes szervre nyomást fogok gyakorolni, például a hírszerzésre, hogy a törvénnyel összhangban behatóbban gyűjtsék az információkat a korrupcióról” – mondta Robert Fico. Úgy véli ugyanis, hogy ebben a harcban leginkább a konkrét információk hiányoznak, melyek alapján tenni lehetne a korrupció ellen. Fico azt is elmondta, szervezeti változásokat vitt véghez, amelyek alapján a kormányhivatal ellenőrző szakosztályáról néhány embert a kormányfői irodába helyezett át, akik az államigazgatás, a közigazgatás és az önkormányzatok alkalmazottainak készítenek korrupció ellenes előadásokat.

 A miniszterelnök szerint rendkívül veszélyes, ha a korrupcióellenes harc az ellenzék egyetlen témájává válik. Fico bírálta, hogy az ellenzék folyamatosan a kormány korrupciós ügyeiről beszél, mindenféle konkrét részlet nélkül. A kormányfő ennek kapcsán elmondta, a kormány egy új törvényen dolgozik, amely nagyobb védelmet nyújtana a korrupciót bejelentő emberek számára, ezzel is ösztönözve őket az ilyen jellegű esetek bejelentésére.

 A konferencián Jaromír Čižnár szlovák főügyész is részt vett, aki úgy véli, a korrupció mindig is jelen volt, és a jövőben is jelen lesz a legfelsőbb szinteken is, és reméli, nemcsak beszélni fognak róla, hanem valóban tenni is ellene. „A korrupció veszélyezteti a jogállamot, a demokráciát és a társadalom erkölcsi alapelveit” – jelentette ki Čižnár, hozzátéve, támogatja a bejelentőket védő törvény megalkotását, azt azonban nem, hogy ezért pénzt is kapjanak.

A szlovák rendőrség az elmúlt évben 547 korrupciós bűncselekménnyel foglalkozott. Az okozott anyagi kár közel 30 millió euróra rúgott, az európai pénzeszközök esetében pedig 5,5 millió euró volt. A rendőrség által megvádoltak között volt képviselő, polgármester, főiskolai munkatárs vagy adóhivatalnok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×