eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tarthatatlannak tartja Washington a német dominanciát

Évről-évre emelkedik a német árukivitel és a cserekereskedelemből származó többlet tavaly már megközelítette a 250 milliárd eurót. A német áruk többsége az Európai Unió tagállamaiba irányul, de igencsak fontos kereskedelmi partner az Egyesült Államok is, ahová a múlt évben 65 milliárd dollárral többet exportáltak, mint amennyit onnan behoztak. Ezt Washingtonban felháborítónak tartják és a kancellár jövő heti amerikai látogatásának napirendjére tűzték.

A kereskedelmi deficit az Egyesült Államok egyik legfőbb gondja – jelentette ki Donald Trump elnök gazdasági tanácsadója.

Peter Navarro kiváltképpen az amerikai-német árucsere-forgalomban mutatkozó egyensúly hiányát kifogásolta és

tarthatatlannak nevezte, hogy a különbség tavaly már 65 millió dollárra rúgott Berlin javára.

Az elnök tanácsadója utalt arra is, hogy ez a téma fontos helyen fog szerepelni a kancellár jövő hétre tervezett washingtoni tárgyalásain.

Peter Navarro hangsúlyozta, hogy ezt a kereskedelmi többletet mindenképpen csökkenteni kell, de lehetőleg nem olyan eszközökkel, mint a németek, akik – úgymond – a maguk számára természetesnek tekintik a korlátozó intézkedések tetszés szerinti alkalmazását.

Donald Trump elnök gazdasági tanácsadója néhány nappal ezelőtt már komoly megütközést váltott ki azzal a kijelentésével, hogy Berlin az euró dollárral szembeni alacsony árfolyamát kereskedelmi partnereinek kárára igyekszik kihasználni

és ezen a téren semmibe veszi a valutaegységet alkotó országok érdekeit is.

A vádat Berlinben azzal utasították vissza, hogy Németország világkereskedelmi forgalma teljesen megfelel az Európai Unió irányelveinek. A német kormánynak ráadásul semmiféle befolyása sincs az euró árfolyamának alakulására, mert a közös valuta ügye kizárólag a Frankfurtban működő és teljesen független Európai Központi Bank fennhatósága alá tartozik.

Donald Trump elnök röviddel hivatalba lépése után hasonló bírálattal illette Pekinget is, és azt állította, hogy a kínai kormány mesterségesen alacsony árfolyamon tartja a kínai fizetőeszközt, a jüant, hogy óriási kereskedelmi többletre tegyen szert az Egyesült Államokkal folytatott árucsere-forgalomban.

Peter Navarro ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Washington esetleges ellenlépések foganatosítása előtt megvárja, hogy mennyire szívlelték meg Pekingben Donald Trump elnök intését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×