eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

„Trump majd rádöbben” - Obama intelmei

„Donald Trump majd rádöbben”, amikor hivatalba lép – ezt mondta Barack Obama távozó amerikai elnök utódjáról. Obama szerint a kampányban szabadszájú megjegyzéseiről elhíresült milliárdos kénytelen visszafogni magát.

Donald Trump majd gyorsan rádöbben, hogy kordában kell tartania vérmérsékletét, amikor szembetalálja magát új feladatával – figyelmeztette utódját Barack Obama elnök.

A Reuters szerint Obama megjegyzése egyfajta tanácsként is felfogható, mivel az elnök „óvatosan megválogatta a szavait”.

„A hivatalnak megvan az a tulajdonsága, hogy felébreszt. Trump majd rádöbben, hogy azok az álláspontok vagy az a hozzáállás, amely nem felel meg a valóságnak, nem sokáig tartható, mert a valóság elég gyorsan diktálni kezd” - emelte ki.

Obama szerint a hivatalba lépő Trump pragmatikusan és nem ideológiai alapon fog kormányozni. „Vannak a temperamentumának olyan elemei, amelyek nem válnak a hasznára, hacsak nem változtat rajtuk.”

„Jelöltként mondhatsz pontatlan vagy ellentmondásos dolgokat, de elnökként ezeknek már súlya van. Figyel a világ, megmozdulnak a piacok” – tette hozzá.

Obama nem volt hajlandó kommentálni, hogy Trump két radikális jobboldali személyiséget választott közeli tanácsadójának.

Stephen Bannon – Trump leendő stratégiai tanácsadója – az úgynevezett „alternatív jobboldal” egyik ismert figurája. Sokan a fehér felsőbbrendűséget hirdető ideológia és az antiszemitizmus szószolójának tartják. A radikális jobboldali Breitbart News oldalt igazgató Bannon kinevezését aggasztó jelnek nevezte Nancy Pelosi, a kongresszusi demokrata frakció vezetője. Néhány republikánus képviselő és személyiség pedig antiszemitának és fasisztának titulálta.

Bannon mellett Reince Priebus lesz Trump kabinetfőnöke – a leendő elnök szerint a két kinevezett „egyenrangú partnerként” igazgatja majd kormányzatát. Priebus kinevezését a Kongresszusban helyet foglaló és centristább republikánusok felé tett gesztusnak tartják.

Hasonlóan ellentmondásos személyiség lehet a külügyminisztere is, ha John Bolton egykori ENSZ-nagykövet kapja a posztot, szemben a mérsékeltebbnek tartott Rudy Giuliani volt New York-i főpolgármesterrel.

Barack Obama közben európai körútra indult, hogy megnyugtassa partnereit: nem kell tartaniuk Trumptól. Nemrég még arról beszélt, hogy Trump „alkalmatlan” a feladatra, de Görögországban és Németországban csitítani próbálja az aggodalmakat.

Az elnököt több okból is fenntartásokkal fogadhatják: Trump a kampány során azt mondta, hogy szinte összes külpolitikai döntését felülbírálja, Obama pedig sokáig elhanyagolta európai szövetségeseit.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×