eur:
395.15
usd:
368.05
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván

Fico: „Az unió szerelmes lett önmagába”

Hétfőn kezdődött Pozsonyban a Cosac konferencia, az Európai Unió nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak tanácskozása. A háromnapos rendezvény témái közt szerepel Szlovákia uniós elnökségének helyzete és a nemzeti parlamentek szerepének megerősítése.

Több fontos vendég érkezett az 56. ülésre a szlovák fővárosba. A nyitóülésen Szlovákia soros elnökségéről Robert Fico miniszterelnök számolt be. A kormányfő azt mondta, termékenynek tartja a szlovák elnökség eddig eltelt hónapjait, és bízik benne, hogy Brüsszel úgy tekint majd vissza erre az időszakra, mint az egyik legsikeresebbre. Nem titkolta azonban, hogy ideges amiatt, amilyen állapotban van jelenleg az Európai Unió. „Az unió szerelmes lett saját magába, és nem hajlandó tiszteletben tartani, hogy a körülötte lévő világ változik” – fogalmazott Robert Fico, hozzáfűzve, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye is megmutatta, a valóság nem olyan, ahogy azt a média elénk tárja, ezért az Európai Uniónak is érthetőbben kell kommunikálnia.

Fico a Brexittel kapcsolatban megjegyezte, az unió és Nagy-Britannia közti kapcsolat rendeződésére egy teljesen új modell alkalmazására lesz szükség. Kiemelte, nem lehet ugyanazt csinálni, mint Svájc vagy Norvégia esetében, mert az Egyesült Királyság több szempontból is specifikus helyzetben van. „Nem történhet meg az, hogy a 27 tagállam rosszabb helyzetben maradjon az elszakadás után, mint az az ország, amely a kilépés mellett döntött” – szögezte le a szlovák kormányfő.

 Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a nemzeti parlamentek jelentőségének megerősítéséről tartott előadást. Az alelnök azt szeretné, ha a nemzeti parlamentek aktívabban bekapcsolódnának az európai törvényalkotásba, és támogatnák Brüsszelt a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatában. Timmermans azt mondta, már hozzászokott azokhoz a tekintetekhez, melyek azt tükrözik, hogy minden rosszért az Európai Bizottság a felelős. „A felelősség azonban gyakran a nemzeti parlamenteket, hovatovább a regionális parlamenteket terheli, amelyek szívesen varrnának mindent Brüsszel nyakába” – hangsúlyozta a bizottság alelnöke.

 A tanácskozás további témái között szerepel a transzatlanti partnerség, valamint az unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi megállapodás is. Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter pedig a menekülthullámról, és az uniós tagországok határvédelméről beszél a találkozón.

 A pozsonyi parlament sajtóosztálya Szlovákia uniós elnökségének egyik kulcsrendezvényeként jellemezte a három napos konferenciát, amelyre több mint 260 küldött érkezik az unió tagállamaiból.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×