eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fico: „Az unió szerelmes lett önmagába”

Hétfőn kezdődött Pozsonyban a Cosac konferencia, az Európai Unió nemzeti parlamentjei európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak tanácskozása. A háromnapos rendezvény témái közt szerepel Szlovákia uniós elnökségének helyzete és a nemzeti parlamentek szerepének megerősítése.

Több fontos vendég érkezett az 56. ülésre a szlovák fővárosba. A nyitóülésen Szlovákia soros elnökségéről Robert Fico miniszterelnök számolt be. A kormányfő azt mondta, termékenynek tartja a szlovák elnökség eddig eltelt hónapjait, és bízik benne, hogy Brüsszel úgy tekint majd vissza erre az időszakra, mint az egyik legsikeresebbre. Nem titkolta azonban, hogy ideges amiatt, amilyen állapotban van jelenleg az Európai Unió. „Az unió szerelmes lett saját magába, és nem hajlandó tiszteletben tartani, hogy a körülötte lévő világ változik” – fogalmazott Robert Fico, hozzáfűzve, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye is megmutatta, a valóság nem olyan, ahogy azt a média elénk tárja, ezért az Európai Uniónak is érthetőbben kell kommunikálnia.

Fico a Brexittel kapcsolatban megjegyezte, az unió és Nagy-Britannia közti kapcsolat rendeződésére egy teljesen új modell alkalmazására lesz szükség. Kiemelte, nem lehet ugyanazt csinálni, mint Svájc vagy Norvégia esetében, mert az Egyesült Királyság több szempontból is specifikus helyzetben van. „Nem történhet meg az, hogy a 27 tagállam rosszabb helyzetben maradjon az elszakadás után, mint az az ország, amely a kilépés mellett döntött” – szögezte le a szlovák kormányfő.

 Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a nemzeti parlamentek jelentőségének megerősítéséről tartott előadást. Az alelnök azt szeretné, ha a nemzeti parlamentek aktívabban bekapcsolódnának az európai törvényalkotásba, és támogatnák Brüsszelt a jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatában. Timmermans azt mondta, már hozzászokott azokhoz a tekintetekhez, melyek azt tükrözik, hogy minden rosszért az Európai Bizottság a felelős. „A felelősség azonban gyakran a nemzeti parlamenteket, hovatovább a regionális parlamenteket terheli, amelyek szívesen varrnának mindent Brüsszel nyakába” – hangsúlyozta a bizottság alelnöke.

 A tanácskozás további témái között szerepel a transzatlanti partnerség, valamint az unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi megállapodás is. Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter pedig a menekülthullámról, és az uniós tagországok határvédelméről beszél a találkozón.

 A pozsonyi parlament sajtóosztálya Szlovákia uniós elnökségének egyik kulcsrendezvényeként jellemezte a három napos konferenciát, amelyre több mint 260 küldött érkezik az unió tagállamaiból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×