INFORÁDIÓ 
2019. február 19. kedd
Zsuzsanna

brexit

eu

skócia

Flexi-Brexitet akar Skócia

Infostart / InfoRádió

Skócia a Brexit ellenére továbbra is hozzá akar férni az európai közös piachoz, de úgy tűnik, Theresa May brit kormányfő elutasítja a követelést. A skót regionális kormány vezetője, Nicola Sturgeon ezért már korábban kilátásba helyezte, hogy ismét népszavazásig juthat Skócia függetlenségének kérdése.

May nem engedi a skótoknak a „flexi-Brexitet” – írta a Financial Times a brit politika két erős asszonya, Theresa May miniszterelnök és Nicola Sturgeon skót első miniszter újabb találkozója előtt.

Mayre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a jövőre induló kilépési tárgyalásokon különalkukat kössön az Európai Unióval kiemelt fontosságú brit ipari ágazatok számára.

A kormányfő többször hangoztatta, hogy mivel honfitársai többsége a Brexitre és azon belül a bevándorlás – az EU-s munkavállalók beutazásának – korlátozására szavazott, ezért a „kemény Brexitet” fogja megvalósítani, azaz, azt, hogy Nagy-Britannia ne csak az Unióból, hanem a vámmentes kereskedelmet biztosító közös piacból is kilépjen.

A munkaerő szabad mozgásának elfogadása ugyanis feltétele a közös piaci tagságnak.

A skót autónómia vezetői azonban épp ezt a közös piaci tagságot akarják fenntartani, legalább saját államalkotó nemzetük számára.

„Skócia nagy többséggel az unióban való maradásra szavazott. Ezért biztosítani kell, hogy fenntarthassa szoros kapcsolatát Európával, beleértve a közös piaci tagságot” - írta Nicola Sturgeon első miniszter a hétfői Financial Timesban.

Hozzátette: nem fogadja el, hogy „May kormányfőnek mandátuma van arra, hogy az Egyesült Királyság bármely részét kivezesse a közös piacból”. Sturgeon felvetette, hozzanak létre többpárti koalíciót a „kemény Brexit” elkerülésére.

May hétfőre szervezett találkozót a brit tagnemzetek – Skócia, Wales és Észak-Írország – vezetői számára. Sturgeon ötlete azt sugallja, hogy Skócia „kétszintű” Brexitet akar.

Sadiq Khan londoni főpolgármester már korábban felvetette, hogy a főváros egy saját munkavállalási-engedély megoldást dolgoz ki a külföldieknek.

A brit kormány közben arra utalt, hogy kompenzálná a Brexit okozta majdani vámköltségekért a nagyobb exportőröket, így például a Nissan autógyárat.

A skót vezető azonnal lecsapott az elképzelésre. „Ha a londoni kormány hajlandó mérlegelni ilyesmit egyes ágazatok számára, akkor nincs érve arra, hogy miért ne mérlegelhetné a flexibilis Brexit lehetőségét az olyan régiók számára, amelyek határozottan az EU-ban való maradásra voksoltak.

May pozíciója viszont az, hogy a brit kormánynak még nincs kiforrott Brexit- stratégiája és hogy az EU-val kötendő végső alku nem csak két alternatíva közötti válaszás lesz. Egy tanácsadó ugyanakkor azt mondta: nincs kivételezés, nem lesz egyes régióknak „flexi-Brexit”. Az FT szerint London azt is megakadályozza majd, hogy a régiók közvetlen szerepet játszhassanak a Brexit-tárgyalásokon.

„Skócia megfontolhatja a függetlenedést, ha világossá válik, hogy ez az egyetlen módja érdekei védelmének” – figyelmeztetett Nicola Sturgeon a brit üzleti lapban megjelent cikkében.

Kapcsolódó hang

Flexi-Brexitet akar Skócia
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018