eur:
398.36
usd:
372.14
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul

Távolinak tűnik a közös európai pénzügyminisztérium

Az eurózóna tagállamai egyelőre távol vannak a közös pénzügyminisztérium kialakításától. Az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselői Pozsonyban tárgyaltak az unió pénzügyeiről és a közös pénzügyminisztérium kialakításáról.

 Az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselői hétfőn és kedden Pozsonyban megtették az első lépéseket az eurózóna közös pénzügyminisztériumának kialakításához. Ladislav Kamenický, a szlovák parlament pénzügyi bizottságának elnöke kijelentette, egyelőre távolinak tűnik, hogy egy pénzügyminisztériumból irányítsák ez eurózóna gazdaságát. „Előbb el kell érnünk, hogy közeledjenek egymáshoz a tagállamok gazdaságai, ami egyelőre problémát jelent” – nyilatkozta Kamenický.

 Az elnök példaként Portugáliát és Spanyolországot említette, amely országok esetében leállíthatják az uniós alapok lehívását. A tagállamok vezetőinek egyik rövidtávú célja, a bank-, tőke és költségvetési unió előkészítése. Roberto Gualtieri, az Európai Parlament pénzügyi bizottságának olasz elnöke szerint az eurózóna számára elengedhetetlen a közös gazdasági minisztérium kialakítása, és ambiciózus lépésnek minősítette a tervet.

 Az elnök olyan megoldást irányzott elő, amelyben központilag kezelik a tagállamok pénzpolitikáját, de azok a költségvetési kérdésekről önállóan dönthetnének. „Hiányzik az az eszköz, amellyel összekapcsolhatnánk ezt a két szférát” – jelentette ki Gualtieri.

 A képviselők tárgyaltak a közös munkanélküliségi biztosításról is, amellyel elejét vennék annak, hogy gazdasági sokk érje az eurózóna tagállamait. A biztosítással elsősorban a rövidtávú munkanélküliség jelentette kockázatokat enyhítenék. A tervezet szerint a tagállamok annyit használhatnak majd fel az alapból, amennyit befizettek. Így annak az országnak, amelynek nagyobb támogatásra van szüksége, több pénzt kell a biztosításra fordítania. Ladislav Kamenický hozzátette, hogy az alap felhasználását feltételekhez köthetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert
Választás 2024

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×