INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

tudósítóink

münchen

orbán viktor

1956-os forradalom

megemlékezés

A bajor parlamentben mond köszönetet Orbán Viktor

Infostart

Orbán Viktor ma Münchenbe látogat, ahol tárgyal Horst Seehofer miniszterelnökkel, majd beszédet mond a bajor tartományi parlamentben. A magyar kormányfő az 1956-os forradalom és szabadságharc 60.évfordulója alkalmából kíván köszönetet mondani Németországnak a sok ezer magyar menekült befogadásáért. Az ünnepség keretében Horst Seehofer is megemlékezik az 1956 őszén Magyarországon történt eseményekről és a két ország szoros kapcsolatáról.

A magyar és a bajor miniszterelnök kapcsolata közismerten jó, ugyanis számos kérdésben hasonló álláspontot képviselnek. Horst Seehofer többször is bírálta Angela Merkel menekült-politikáját és ha nem is állította Orbán Viktor határvédő intézkedéseit példaként a kancellár elé, sohasem kifogásolta az Európai Unió részéről szorgalmazott kvóták bevezetését elutasító budapesti politikát.

A két kormányfő szoros kapcsolatát bizonyítják a gyakori személyes találkozások is. Horst Seehofer márciusban járt hivatalos látogatáson Budapesten, ezt megelőzően pedig Orbán Viktor volt a bajor miniszterelnök vezetése alatt álló és a berlini koalícióban is részt vevő Keresztényszociális Unió parlamenti frakciójának díszvendége.

Így nem véletlen, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Seehofer ismét Münchenbe hívta Orbánt, hogy a bajor törvényhozás épületében tartandó megemlékezés keretében mondhasson köszönetet mindazért, amit annak idején a németek a magyarokért tettek.

A ma kora esti ünnepséget azonban számos bírálat is érte. Az ellenzéki szociáldemokraták már a múlt héten hangosan tiltakoztak Orbán Viktor látogatása ellen. Mint a Szociáldemokrata Párt tartományi vezetője kijelentette, tűrhetetlen, hogy – úgymond - a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelmének bajorországi fellegvárában egy olyan személy szólalhasson fel, aki autokrata eszközökkel egész Európa kárára kormányoz.

Markus Rinderspacher elmondta, hogy a hónap elején más bajor ellenzéki vezetőkkel Budapesten járt és megbeszéléseket folytatott az Orbán Viktor politikáját elítélő csoportok képviselőivel. Utazását a szociáldemokrata politikus a jogállamiság helyszínen történő támogatása, a szabadság és az emberi jogok magyarországi védelmezéseként értékelte.

Vele egyidőben látogatott Budapestre a bajor tartományi kormány európai ügyekben illetékes minisztere is. Beate Merk felkereste Szijjártó Péter külügyminisztert.

A tanácskozást követően – mintegy válaszként a bajor ellenzék támadásaira – Beate Merk hangsúlyozta,, hogy aki elzárkózik a párbeszéd elől, eltorlaszolja az építő szellemű kompromisszum felé vezető utat.

Alighanem ennek szellemében folytat ma megbeszélést az ünnepi megemlékezést követően a magyar és a bajor miniszterelnök Münchenben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018