eur:
395.93
usd:
354.63
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A bajor parlamentben mond köszönetet Orbán Viktor

Orbán Viktor ma Münchenbe látogat, ahol tárgyal Horst Seehofer miniszterelnökkel, majd beszédet mond a bajor tartományi parlamentben. A magyar kormányfő az 1956-os forradalom és szabadságharc 60.évfordulója alkalmából kíván köszönetet mondani Németországnak a sok ezer magyar menekült befogadásáért. Az ünnepség keretében Horst Seehofer is megemlékezik az 1956 őszén Magyarországon történt eseményekről és a két ország szoros kapcsolatáról.

A magyar és a bajor miniszterelnök kapcsolata közismerten jó, ugyanis számos kérdésben hasonló álláspontot képviselnek. Horst Seehofer többször is bírálta Angela Merkel menekült-politikáját és ha nem is állította Orbán Viktor határvédő intézkedéseit példaként a kancellár elé, sohasem kifogásolta az Európai Unió részéről szorgalmazott kvóták bevezetését elutasító budapesti politikát.

A két kormányfő szoros kapcsolatát bizonyítják a gyakori személyes találkozások is. Horst Seehofer márciusban járt hivatalos látogatáson Budapesten, ezt megelőzően pedig Orbán Viktor volt a bajor miniszterelnök vezetése alatt álló és a berlini koalícióban is részt vevő Keresztényszociális Unió parlamenti frakciójának díszvendége.

Így nem véletlen, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Seehofer ismét Münchenbe hívta Orbánt, hogy a bajor törvényhozás épületében tartandó megemlékezés keretében mondhasson köszönetet mindazért, amit annak idején a németek a magyarokért tettek.

A ma kora esti ünnepséget azonban számos bírálat is érte. Az ellenzéki szociáldemokraták már a múlt héten hangosan tiltakoztak Orbán Viktor látogatása ellen. Mint a Szociáldemokrata Párt tartományi vezetője kijelentette, tűrhetetlen, hogy – úgymond - a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelmének bajorországi fellegvárában egy olyan személy szólalhasson fel, aki autokrata eszközökkel egész Európa kárára kormányoz.

Markus Rinderspacher elmondta, hogy a hónap elején más bajor ellenzéki vezetőkkel Budapesten járt és megbeszéléseket folytatott az Orbán Viktor politikáját elítélő csoportok képviselőivel. Utazását a szociáldemokrata politikus a jogállamiság helyszínen történő támogatása, a szabadság és az emberi jogok magyarországi védelmezéseként értékelte.

Vele egyidőben látogatott Budapestre a bajor tartományi kormány európai ügyekben illetékes minisztere is. Beate Merk felkereste Szijjártó Péter külügyminisztert.

A tanácskozást követően – mintegy válaszként a bajor ellenzék támadásaira – Beate Merk hangsúlyozta,, hogy aki elzárkózik a párbeszéd elől, eltorlaszolja az építő szellemű kompromisszum felé vezető utat.

Alighanem ennek szellemében folytat ma megbeszélést az ünnepi megemlékezést követően a magyar és a bajor miniszterelnök Münchenben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Kiköltöznél Németországba? Így működik ott a nyugdíjrendszer

Kiköltöznél Németországba? Így működik ott a nyugdíjrendszer

A pandémiás évek ideiglenes visszaesése után ismét 650 ezerre teszik a tartósan külföldön dolgozó magyarok számát (az előrejelzések szerint ez csak nőhet a jövőben), a legtöbben az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban dolgoznak. Számukra létfontosságú lehet, ha tisztában vannak az adott ország nyugdíjrendszerének működésével, a megszerezhető nyugdíj feltételeivel, hiszen nagyrészt ettől függhet majd az időskori anyagi biztonságuk. Cikksorozatom első részében bemutattam az Egyesült Királyság nyugdíjrendszerének jellemzőit, a második a részben Ausztriával foglalkoztam, ebben a részben pedig Németországról írok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×