eur:
394.44
usd:
370.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pofátlanságnak tartják Barroso állását a Goldman Sachsnál

Franciaországban felháborodást váltott ki, hogy Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke az amerikai Goldman Sachsnál vállalt állást tanácsadói szerepkörben. Mindezt sokan összeférhetetlennek tartják a korábbi politikusi hivatással.

Nem csitul a felháborodás Franciaországban amiatt, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke az amerikai Goldman Sachs beruházási bank tanácsadójává vált. Az eseményt Nicolas Sarkozy egyik volt tanácsadója egyenesen „pusztító szimbólumnak” minősítette.

„Szégyentelenségnek”, sőt „pofátlanságnak” tartja a francia politikai élet számos szereplője, hogy José Manuel Barroso elfogadta az amerikai Goldman Sachs ajánlatát, és az utóbbi években világszerte egyre gyakrabban bírált befektetési bank nemzetközi üzletágának tanácsadójává, illetve a nem operatív feladatokat kezelő igazgatóságának elnökévé vált.

Matthias Fekl, a francia kormány külkereskedelmi államtitkára az eset kapcsán a portugál származású politikust „a régi Európa” azon „szemérmetlen képviselői” közé sorolta, akiket a fiatal generáció le fog cserélni. De ez a reakció még az enyhébbek közé tartozik. Pascal Durand, a zöldek egyik európai parlamenti képviselője például egyenesen úgy vélte: jó dolog, hogy Barroso végre hivatalosan is a Goldman Sachs alkalmazottjává vált, korábban ugyanis bizottsági elnökként „feketén dolgozott nekik”.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökasszonya kertelés nélkül úgy fogalmazott: Barroso új beosztása nem lepi meg azokat, akik tudják, hogy az Európai Unió „nem a népeket, hanem a nagy pénztőkét szolgálja”. A szintén jobboldali, a nemzeti szuverenitás visszaszerzéséért küzdő Talpra Franciaország! nevű párt elnöke szerint a Goldman Sachs valójában az unió 28. állama, és ennek a helyzetnek véget kell vetni.

A baloldalon a reakciók csaknem azonosak: az Antikapitalista párt vezetője, Olivier Besancenot arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió belső piacaiért, majd a konkurenciáért felelős egykori biztos, Mario Monti is a Goldman Sachs sorait erősíti, illetve, hogy ez a pénzintézet „adta” az Európai Központi Bank jelenlegi elnökét, Mario Draghit is. Majd hozzátette: az Európai Unió egy „pénzügyi polip vulgáris fiókszervezetévé vált”.

Az amúgy kiegyensúlyozott L'Obs című baloldali hetilap szerint Barroso kinevezése a lehető legrosszabb pillanatban történt meg, és az biztosan nem tesz jót az Európai Unió amúgy sem rózsás megítélésének. Nicolas Sarkozy egykori tanácsadója, Maxime Tandonnet a Le Figaro című jobboldali napilapban megjelent írásában Barroso új beosztását az EU számára „pusztító szimbólumnak” nevezte, az ugyanis szerinte az európai vezető réteg elképesztő arroganciájára és a pénzvilággal való gátlástalan összefonódására világít rá.

Az elemző súlyosbító tényezőként említi, hogy az Európai Bizottság volt elnöke éppen ahhoz a bankhoz csatlakozott, amely a kétezres évek elején segített az akkori görög kormánynak kozmetikáznia a költségvetési adatokat, hogy beléphessen az eurózónába. Maxime Tandonnet szerint az eset azért is rendkívül veszélyes, mert az igazolja a populistának tartott pártok, szervezetek vezetőit, akik szerint Brüsszel valójában a nagy pénztőkét szolgálja.

Ráadásul minderre egy olyan pillanatban kerül sor, amikor a Brexit miatt távolról sem biztos az Európai Unió fennmaradása, teszi hozzá az elemző, úgy vélve: Barroso csatasorba állása a Goldman Sachsnál „egy újabb lépést jelent az európai ideál lerombolása felé”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×