eur:
391.9
usd:
359.48
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Több az idegenellenes atrocitás a Brexit óta

Több az idegenellenes atrocitás a Brexit óta

„Szabad a pálya, most már nyíltan fel lehet lépni a külföldiek ellen” – így értelmezik Nagy-Britanniában egyesek a Brexit-népszavazás végeredményét. A megkérdezettek több városban is azt mondták, hogy azonnal meg akarnak szabadulni az idegenektől – köztük a kelet-európai dolgozóktól.

A hangulat korábban is fenyegető volt, de a Brexit-voks után már nem meglepő, ha belekötnek egy külföldibe a vidéki angol városok utcáin.

A Brit Rendőrkapitányok Tanácsa adatai szerint múlt csütörtök és vasárnap között 57 százalékkal ugrott meg a bejelentett gyűlölet-cselekmények aránya. „Ez nem véletlen egybeesés, ez az EU-szavazás eredménye” – mondta egy rendőrségi forrás.

Ezek elszenvedői egyaránt európai migránsok és brit nemzeti kisebbségek tagjai.

Az agresszíven fellépő őslakos angolok gyakran nyíltan ki is mondják: „a Brexitre szavaztunk, most már menjetek el innen”. A BBC leedsi tudósításában egy nyakán horogkeresztes tetoválással parádézó férfi egy lengyel bolt kijáratánál fejtegette, hogy „ő hazafi” és elege van a külföldiekből.

Egy másik riportalany, egy második generációs pakisztáni férfi arról beszélt, hogy ő keményen dolgozik és adót fizet, miközben beáramlanak a kelet-európaiak.

Ironikus módon nem fogta fel, hogy ő is célpont lehet, ahogy azt a BBC egyik etnikai kisebbséghez tartozó riportere megtapasztalta. Azt mondta, hogy szülővárosában olyan szitokszóval illették, amit már régóta nem hallott.

A leedsi tudósítást készítő újságíró szemérmesen vagy inkább tehetetlenül megjegyezte: úgy tűnik nem jutott el mindenkihez az üzenet, hogy Nagy-Britannia még egyelőre az EU tagja marad és csak lassan változnak meg a dolgok.

Közben David Cameron és a belső puccs által fenyegetett munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn is elítélte a növekvő gyűlöletet, bár nem siettek: kivárták a hétfői napot.

Cameron azt mondta: szeretné megnyugtatni az érintetteket: belátható időn belül nem változik a brit földön élő európaiak státusza.

A távozó brit kormányfő közölte: „undorítónak” találja az idegengyűlölő támadásokat és ezeket „az ország nem fogadja el”.

„Az elmúlt napokban gusztustalan grafittit festettek egy lengyel kultúrközpont falára és az utcán gyalázták az etnikai kisebbségek tagjait... emlékezzünk rá, hogy ezek az emberek nagyszerű módon járultak hozzá országunk építéséhez. Az ilyen cselekményeket el kell fojtani” - mondta a parlamentben.

Megugrottak a brit muszlimok elleni rasszista cselekmények is – közölte több szervezet.

Voltak britek, akik siettek kifejezni, hogy nem állnak a szélsőségesek oldalán. A londoni lengyel központba sokan virágot és bocsánatkérő leveleket küldtek.

„Mi britek, hálásak vagyunk, hogy az oldalunkon harcoltatok a háborúban és azért, amit most adtok a társadalmunknak. Szeretünk benneteket”. Vajon mekkora az esélye annak, hogy ilyet lehessen hallani egy kelet- vagy észak-angliai városban?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×