eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Beckham és Rio Ferdinand is az unióban maradás mellett

Beckham és Rio Ferdinand is az unióban maradás mellett

Két nappal a népszavazás előtt parázs vitát folytattak a brit uniós tagság és a Brexit-tábor politikusai a brit tévében. Még mindig kemény csata folyik az ingadozó szavazók meggyőzéséért, miközben újabb hírességek, David Beckham és Rio Ferdinand labdarúgók álltak ki az unióban maradás mellett.

„A migránsok hozzájárulnak a gazdasághoz, nem ingyenélők. Dolgoznak és adót fizetnek. Sok jót tettek ezzel az országgal gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben” – állt ki az EU-s munkavállalók és Nagy-Britannia folytatódó Uniós tagsága mellett a Nagy Brexit Tévévita előtt Sadiq Khan, London főpolgármestere.

A Ramadán miatt böjtölő muszlim főpolgármester, elődjével, a kilépésért harcoló Boris Johnsonnal és másokkal csapott össze egy tévévitában.

Johnson hatalmas tapsot kapott, amikor a két órás szópárbaj végén egy hollywoodi film szlogenjére utalva azt mondta: „a csütörtök lehet függetlenségünk napja”.

A műsor során világossá vált, hogy a közönség számára továbbra is kiemelt téma az EU-ból történő bevándorlás és az a vélekedés, hogy az Uniós állampolgárok szabad betelepülése miatt romlott a közszolgáltatások – az egészségügy és az oktatás – állapota, drágult a lakbér és nyomottak maradtak a fizetések.

Előzőleg a vitában Khan hazudozással vádolta elődjét, amiért a kilépéspártiak úgy állították be: Törökország hamarosan az EU-tagja lehet és több tízmillió lakosa vándorolhat Nagy-Britanniába. Törökország belátható időn belül nem lesz tagállam – mondta. Azt is Johnson fejére olvasta, hogy az „megváltoztatta nézeteit arról, hogy előnyöket jelent-e az uniós tagság a brit cégeknek”.

A borzas hajú politikust saját apja is bírálta nézetei miatt és testvérei is az EU-tagság fenntartására voksolnak majd vele szemben. A Times volt brüsszeli tudósítója pedig korábban azzal vádolta meg Johnsont, hogy egykori brüsszeli riporterként meghamisított egy idézetet és tudósításaival ő hozta létre annak az EU-szörnynek a karikatúráját, amelyen ellen most hadjáratot folytat.

Johnson oldalán ugyanakkor a Brexit-tábor egyik legjobb szónoka, az amúgy németnek született Gisela Stuart ismételte az euroszkeptikus érveit: az EU antidemokratikus, nem választott bürokraták erőltetnek rá a brit népre törvényeket. Németország pedig bolond volna vámokkal büntetni a briteket, amikor a szigetország az egyik legnagyobb exportpiaca – tették hozzá.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy sokak számára a legfontosabb téma a nemzeti identitás kérdése – jegyezte meg a vitáról a BBC riportere.

Közben azt követően, hogy az angol futball-bajnokság vezetői a maradás mellett törtek lándzsát, újabb hírességek csatlakoztak hozzájuk, David Beckham és Rio Ferdinánd képében. A Manchester United két volt legendás játékosa a sikeres csapatjátékhoz hasonlította az Európai Unióban fenntartott brit tagságot.

A magyar kormány és a francia cégek után az ünnepelt üzletember, a Virgin-birodalom alapítója, Sir Richard Branson is egészoldalas hirdetést jelentetett meg.

A londoni délutáni lapban, az Evening Standardban Branson azt mondta: 300 ezer brit cég működik EU-államokkal és családjából az övé az első nemzedék, amely nem háborúzott más európaiakkal.

Az unió egyik legnagyobb vívmánya, hogy tagjai nem keveredtek konfliktusba egymással –írta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×