eur:
387.07
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Fej-fej mellett a Brexit-tábor és maradáspártiak

Nagy-Britanniában a múlt heti politikai gyilkosság után újraindult az uniós tagságról szóló kampány. Az inga újra kilengett és ezúttal a bennmaradáspártiak erősödtek meg.

Csütörtökön jön el az igazság pillanata a briteknek: maradnak az EU-ban vagy  mennek? A népszavazás előtti utolsó hétvégén három közvéleménykutatás is azt sugallta, hogy a maradni vágyók tábora részben lefaragta hátrányát.

Bizonyosan azonban csak azt lehetett mondani, hogy két tábor hívei szinte egyenlően oszlanak meg.

Nagy-Britanniát megrázta a kétgyermekes parlamenti képviselő és családanya, Jo Cox brutális meggyilkolása. Cox a bevándorlók és a szíriai háború áldozatai nevében emelt szót.

A férfi, aki a vád szerint meggyilkolta, az előzetes bírósági meghallgatáson azt mondta, a neve: „halál az árulókra”. A feltételezett elkövetőt szélsőjobboldali szimpátiával vádolják, amely magyarázhatja, hogy a közvéleménykutatások szerint miért nőtt valamelyest az Uniós tagság támogatottsága, amellyel általában baloldaliak, liberálisok és részben konzervatívok szimpatizálnak.

Cox képviselőnő halála egy időre lecsendesítette a heves és személyeskedő vitát, de nem sokáig. George Osborne konzervatív és a uniós tagság fenntartása mellett kampányoló pénzügyminiszter „undorítónak” nevezte a kilépéspártiak egyik poszterét. A képen menekültek sora látható, alatta a felirattal „Tűréshatár”.

Cameron miniszterelnök arról beszélt, hogy a poszterrel az idősebbeket akarják ijesztgetni. Egy vezető konzervatív, Sayeeda Warsi pedig azt mondta: a kép láttán elment a kedve a kilépők táborától és inkább az uniós tagságra szavaz.

A Brüsszellel való szakításért kampányoló Nigel Farage, a kilépéspárti UKIP vezére viszont azt mondta: az EU nem tudja rendesen szabályozni a migrációt és veszélybe sodorta az európaiak biztonságát, azzal, hogy nyugat-ellenes vallási fanatikusokat engedtek be a kontinensre.

A kilépéspártiak az EU-ból érkezett migránsok okozta vélt terhekkel ijesztgetve próbálják az Unió elhagyására bírni a briteket.

„Nincs ellenőrzésünk az Európa egyes részeiről kiinduló gazdasági bevándorlás felett, miközben Európa gazdaságait tönkreteszi az euró” – mondta az amúgy német származású képviselőnő, Gisela Stuart, a „Nem” tábor egyik tagja.

Cameron miniszterelnök közben azzal vádolta meg ellenfeleit, hogy valótlanságokat állítanak. Nem kell aggódni, nem lesz a közeljövőben európai hadsereg, tömeges migrációval fenyegető török uniós tagság és kétségbe vonta a kilépéspárti tábor állítását, hogy a britek hetente 350 millió fontot fizetnek be az EU-kasszába és ebből alig kapnak vissza valamit.

Szvetnik Endre összefoglalója

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×