eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pánikhangulat közelít Franciaországban

Lassan üzemanyaghiány alakul ki Franciaországban amiatt, hogy két, a szélső-baloldalhoz kötődő szakszervezet immár negyedik napja blokkolja az üzemanyag-raktárakat és a kőolaj-finomítókat.

Pánikhangulat alakulhat ki Franciaországban amiatt, hogy a baloldalhoz kötődő CGT szakszervezet kezdeményezésére immár az ország összes kőolaj-finomítójában sztrájkolnak a dolgozók, ami egyre komolyabb üzemanyaghiányt eredményez. Az érdekvédők ezzel az akcióval azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza a munka törvénykönyvének tervezett módosítását.

Immár negyedik napja erősödik a feszültség Franciaországban az egyre fenyegetőbb üzemanyaghiány miatt. Péntek óta két szakszervezet, a CGT és a Force Ouvriere felhívására aktivisták százai elzárták az üzemanyagraktárakhoz, illetve a kőolaj-finomítókhoz vezető utakat.

Ezek az akciók már a hét végén komoly üzemanyaghiányt idéztek elő az ország északi és nyugati felében, de mivel a blokkolások a mai napig tartanak, immár az egész ország érzi azok hatását.

Az autósok az elmúlt napokban pánikszerűen tankolták tele gépkocsijaikat és sokan természetesen igyekeztek tartalékokat is képezni, ami ahhoz vezetett, hogy mára a benzinkutak legkevesebb 20 százaléka üzemanyaghiány miatt zárva tart. A jobboldali ellenzék és a gyáriparosok szövetsége hétfőn határozottságra szólította fel a kormányt, hangsúlyozva: elfogadhatatlan, hogy egy törpe kisebbség megbénítsa az ország gazdaságát.

A Valls-kabinet kedd reggel rendőröket vezényelt a dél-franciaországi Marseille közelében, Fos-sur-Mer településen működő olajfinomítóhoz vezető utak felszabadítására, ami ugyan meg is történt, ám válaszul a CGT szakszervezet bejelentette, hogy immár az ország összes, szám szerint nyolc finomítójában sztrájkolnak a dolgozók.

Az érdekvédők azt követelik a kormánytól, hogy haladéktalanul vonja vissza a munka törvénykönyvének tervezett módosítását. A nyomásgyakorlás más területeken is folytatódik: a vasutasok szerdára és csütörtökre országos sztrájkot hirdettek, a párizsi tömegközlekedési vállalat dolgozói pedig június 2-ától akarnak határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdeményezni.

A helyzet újdonsága egyébként abban áll, hogy az érdekvédők immár egyáltalán nem kívánnak a kormánnyal tárgyalni a munka törvénykönyvének esetleges módosításáról, hanem a tervezet visszavonását követelik. Az álláspontok eme megkeményedését az idézte elő, hogy a Valls-kabinet tíz napja az alkotmány 49-3-as cikkelyének alkalmazásával, a szocialista képviselők egy jelentős részével szembemenve erőltette át a vitatott törvényszöveget a parlament alsóházán.

A módosítást ellenzők azóta látványosan radikalizálódtak, az elmúlt napok utcai tüntetésein több városban megrongálták a szocialista párt helyi képviselőinek irodáit, sőt a kelet-franciaországi Grenoble városban rálőttek az ottani pártszékházra. Az egyre forrósodó hangulat ellenére Manuel Valls kormányfő és a törvénytervezetet benyújtó munkaügyi miniszter hangsúlyozták: szó sem lehet arról, hogy az ügyben meghátráljanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×