INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Ettől függ Merkel politikai jövője

Infostart / InfoRádió
Angela Merkel politikai túlélése számára kiemelkedően fontos, hogy a török államfő betartja-e az unióval márciusban kötött megállapodását. Ez lehet az egyik oka, hogy a német kancellár fél éven belül immár ötödször utazott Törökországba - mondta az InfoRádió németországi tudósítója.

„A tanácskozás középpontjában a menekültkérdés állt, az, hogy mennyire tartja magát Erdogan az Európai Unióval kötött megállapodáshoz. Ennek érdekében próbálta bebiztosítani magát, hogy a menekültkérdést, ahogy a megállapodásba foglalták, sikerül keresztül vinni. Ez Merkel politikai szempontjából kulcsfontosságú” – hangsúlyozta Vincze András.

Ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a megállapodás tökéletesen működik, voltak olyan napok, amikor egyetlen menekült sem érkezett Görögországba, viszont Recep Tayyip Erdogan, legalábbis néhány politikus szerint, megzsarolta Európát azzal, ha nyár közepéig nem kapja meg Törökország a megállapodásban szereplő vízummentességet, egyszerűen ráengedi a 28-akra a menekültek százezreit, millióit. Ezt próbálta Merkel elkerülni.

Az InfoRádió németországi tudósítója úgy fogalmazott: „megpróbált garanciát kérni, de nem tudott cserébe sok mindent felajánlani, mert az Európai Unió 72 feltételét, amelyeket a török kormánnyal szemben támasztott, Erdogan nem teljesítette, Merkelnek nem volt széles játéktere, hogy kivételeket tegyen. Az tudta közölni a török államfővel, hogy az Európai Parlament egyelőre nem látja teljesítettnek a feltételeket, amelytől a török állampolgárok vízummentességének a bevezetése függne. Tehát csak azt tudta vele közölni, hogy egyelőre ez a távolabbi jövőbe fog csúszni.”

Merkel politikai jövője is függ attól, hogy mennyire sikerül Erdogannal betartatnia a megállapodást – tette hozzá Vincze András.


A címlapról ajánljuk