eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin

Nem változtatna az uniós alapokon Szlovákia

Szlovákia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként azt szorgalmazza majd, hogy az uniós alapok 2020 után is a mai formájukban maradjanak fenn. A hétéves európai uniós költségvetési időszak harmadik évében Szlovákia mindössze a rendelkezésére álló keret tíz százalékát használta csak fel. Pozsony fő feladata ennek a kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatása lesz.

Szlovákiának be kell bizonyítania, hogy képes hatékonyan felhasználni az európai pénzeket, vagyis a jelenlegi hétéves költségvetési időszak alatt a teljes, 15,3 milliárd eurót.

Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes számára új államigazgatási szervet hoz létre a Fico-kabinet, melynek feladata az uniós alapok lehívásának irányítása, koordinálása és elbírálása lesz. Az új hivatal létrehozására a kormány szerint azért volt szükség, hogy ne érje komoly veszteség az államot, mivel néhány minisztériumban riasztó állapotok uralkodnak az uniós forrásokkal kapcsolatban, az Európai Unió már több pályázatot is leállított.

A szlovák kormányfőhelyettes azt mondta, „Szlovákiának már az elnöksége fél éve alatt be kell bizonyítania, hogy a strukturális alapnak van jelentősége, és 2020 után is szükség lesz arra, hogy az európai politika része maradjon.”

Peter Pellegrini hozzátette, lengyel, magyar, cseh, bolgár és román kollégáikkal mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a rendszert, és hogy 2020 után is fennmaradjon a lehetőség ilyen anyagi támogatás felhasználásra.

A szlovák miniszterelnök-helyettes arra is figyelmeztetett, hogy elsősorban a tiszta befizető tagállamok kérdőjelezik meg az intézményesített kohéziós politika létjogosultságát. A fejlett uniós tagállamok azt a véleményt vallják egybehangzóan, hogy a strukturális alapok működtetése helyett csupán a nagy, uniós szintű programokat kellene fenntartani, amelyekbe egyenlő esélyekkel jelentkezhet mind a 28 tagállam.

Peter Pellegrini úgy véli, ha a felzárkózó országokban – köztük Szlovákiában – az alapok felhasználása akadozni fog, s nem lesz maximálisan hatékony, akkor nehéz lesz megvédeni a megóvásukkal és további működtetésükkel kapcsolatos álláspontot, amely egyébként a szlovák elnökség egyik kiemelt témája lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×