eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma

Merkel nem enged a bajoroknak

Szász-Anhalt tartomány mától kezdve olyan kormánykoalíció vezetése alatt áll, amely – Németország történetében első alkalommal – a Keresztény- és a Szociáldemokrata Párt, valamint a zöldek együttműködéséből alakult. A március közepén tartott választáson ugyan a Kereszténydemokrata Párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, ez azonban távolról sem volt elegendő arra, hogy a párt élén álló Reiner Haseloff eddigi partnerével, a szociáldemokratákkal folytassa a kormányzást és hosszú alkudozások után az eddig ellenzéki Zöldpártot is bevonta a koalícióba. Az új koalíció létrejötte azonban korántsem volt zökkenőmentes.

A 62 éves Reiner Haseloff a magdeburgi parlamentben csak a második szavazati fordulóban kapta meg a felhatalmazást a hárompárti koalíció megalakítására.

A március 13-án tartott tartományi választásból a második legerősebb pártként az AfD, a menekültek beözönlése ellen agitáló Alternatíva Németország számára elnevezésű párt került ki. A legtöbb mandátummal rendelkező kereszténypárt vezetője, a korábbi miniszterelnök, Haseloff azonban kezdettől fogva hangoztatta, hogy szóba sem jöhet egy esetleges koalíció az AfD-vel, de még az sem, hogy az AfD hallgatólagos támogatásával kisebbségi kormány élén folytassa Szász-Anhalt tartomány eddigi kétpárti vezetését.

A Németország történetében eddig példa nélkül álló keresztény, szociáldemokrata, valamint zöldpárti koalíció megalakítása azonban kiváltképpen a miniszterelnök vezetése alatt álló párt képviselői körében talált visszatetszésre. Így történhetett, hogy a magdeburgi parlamentben az első szavazási fordulóban a kereszténypárti küldöttek - mintha cáfolni akarták volna a németországi demokráciával szemben a múlt héten Varsóban elhangzott bírálatokat -, nem igazodtak pártjuk álláspontjához és nem támogatták Reiner Haseloff megbízását az új kormány létrehozására. Így Haseloff csak a második fordulóban kapta meg a szükséges többséget.

Első nyilatkozatában kijelentette, hogy az egész ország számára példát akar mutatni a polgári pártok összefogására a szélsőséges irányzatok visszaszorítása érdekében. Ez utalás volt a menekültkérdésből populista tőkét kovácsoló Alternatíva Németország számára elnevezésű párt előretörésére.

Tény, hogy a migránsok beözönlése komoly aggodalmat kelt a lakosság körében. A berlini kormánykoalíció legkisebb pártja, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer a bajor kormány nevében az év elején emiatt levélben fordult a kancellárhoz, hogy haladéktalanul gondoskodjék arról: Németország határait csak megfelelő úti okmányokkal rendelkező személyek léphessék át, ellenkező esetben február végéig az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

A kancellár nem változtatott korábbi álláspontján és a választ sem kapkodta el, de a bajor kormány sem nyújtotta be keresetét az Alkotmánybírósághoz.

Angela Merkel válasza tegnap érkezett meg. Ennek részleteit ugyan nem hozták nyilvánosságra, de annyi máris kiszivárgott, hogy a kancellár nem kíván eleget tenni Horst Seehofer kívánságának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×