eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A szlovák kormányfő és a házelnök is a betegágyat nyomja

Néhány hétig még lábadozni fog Robert Fico. A szlovák miniszterelnökön pénteken hajtottak végre szívműtétet. Hivatalos közlés szerint napról-napra jobban érzi magát, de pihennie kell, és vissza kell vennie a tempóból. Ficoval együtt a másik közjogi méltóság, Andrej Danko házelnök is a betegágyat nyomja. A szlovák parlament elnöke hétfőn esett át gyomorműtéten.

Robert Fico április 14-én saját lábán vonult be a kórházba, szívpanaszokkal. Az orvosok több mint egy hétig megfigyelés alatt tartották a Szív és Érrendszeri Megbetegedések Nemzeti Intézetében, állapotáról csak nagyon szűkszavúan nyilatkoztak. A szlovák miniszterelnököt végül múlt héten pénteken megoperálták, a kormányfőn lapinformációk szerint by-pass műtétet hajtottak végre.

Michal Hulman, a szívsebészeti klinika osztályvezető főorvosa a műtét után csupán arról tájékoztatott, hogy a szívsebészeti beavatkozás a szokásos módon folyt le. A páciens állapota pedig stabil. A főorvos szavait hétfőn már Robert Kaliňák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette, hogy Robert Fico utókezelése komplikációk nélkül zajlik.

„Optimizmussal tölt el bennünket, hogy rövid időn belül újra köztünk láthatjuk majd őt a kormányban“ – tájékoztatott a tárcavezető, akit épp a hétfői rendkívüli kormányülés vezetése után kérdeztek Fico állapotáról. Kaliňák a kormányfő helyetteseként vezette az ülést.

Peter Pellegrini - Robert Fico másik helyettese - szintén elmondta, a miniszterelnök helyettesítése úgy történik, ahogy arra a kormányfőtől felhatalmazást kaptak. „A belügyminiszter vezette a kormány ülését, én pedig néhány találkozón veszek majd részt“ – erősítette meg Pellegrini.

Robert Fico mellett Andrej Danko szlovák házelnök is a betegágyat nyomja. A parlament elnökének egy daganatot távolítottak el hétfőn reggel a gyomrából, s a gyanús kinövéssel együtt a gyomra egy részét is ki kellett venni.

Andrej Dankót a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetben műtötték, esetében standard beavatkozásról volt szó, melyet gyakran végeznek a kórházban. A műtét komplikációmentesen zajlott, a páciens az intenzív osztályra került. A házelnöknek előreláthatólag 10-14 napot kell majd a kórházban töltenie.

Állapotáról – hogy elkerülje a felesleges szóbeszédet – Danko folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot. Orvosait is arra kérte, ne kivételezzenek vele. Ő maga hangsúlyozta, nem akarja, hogy bármilyen változtatások kísérjék ottléte alatt a kórház működését. A többi betegtől csak a testőrei különböztetik meg. A házelnököt távollétében Bugár Béla parlamenti alelnök, a Híd elnöke helyettesíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×