eur:
389.76
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hatalmas értékvesztés a tőzsdéken

A hét közepén tovább zuhantak a világ vezető tőzsdeindexei, sőt a negatív trend felgyorsult. A részvények értékvesztését főleg az alacsony olajár okozza.

Immár a világ összesített tőzsdeindexe, a FTSE All-World Index esetében is beköszöntött a "medvepiac", azaz folytatódik a részvényárfolyamok esése. Szerdán újabb mélypontra süllyedtek az olajárak, aminek nyomán az ideges befektetők biztonságos állampapírokba menekítették a pénzüket.

Az aggodalmak ahhoz vezettek, hogy a 2015-ös rekordszinthez képest 20 százalékot zuhant a brit, a francia és a japán tőzsdeindex - ilyen értékvesztés jellemzi az úgynevezett "medvepiacot". A londoni FTSE-n jegyzett papírok például összesen 52 milliárd fontot vesztettek értékükből és az index a 2006-os szintre süllyedt vissza.

A tengerentúl a vezető indexek, az S&P 500, a Dow Jones és Nasdaq is zuhant és az esés egy időre elérte a 10 százalékot a korábbi csúcshoz képest, később azonban jóval kisebb veszteséggel zártak.

Mint a Reuters megjegyezte, csak az idén 9 százalékot veszített értékéből a S&P 500. Az elmúlt félévben pedig 26 százalékkal estek az energiaszektor részvényárfolyamai.

A befektetők ezek után fordultak a biztonságos állampapírok felé, aminek nyomán estek azok hozamai, miközben drágult az arany. Thaiföld fővárosában, Bangkokban valóságos aranyláz tört ki, mert a tőzsdei események előtt még 5 éve nem látott mértékben esett az arany ára, mielőtt megindult volna felfelé.

A kockázatosabbnak tartott piacok egyenesen "Fekete Szerdát" éltek át - idézte a Financial Times Bernd Berget, a Société Gérérale elemzőjét.

A nyersanyagárak is meredeken zuhantak - a Bloomberg alapanyag-indexe például 1991 óta nem látott szintre zuhant, miközben a kőolaj ára már 28 dollár körül járt az amerikai piacokon.

A hónap elején még a kínai gazdaság lassulása, az onnan történő tőkekivitel és a jüan értékvesztése fokozta az eladásokat a tőzsdén. Mostanra már a világgazdaságot érintő aggodalmak és a központi bankok segítőkészségével kapcsolatos kétségek befolyásolják a piaci hangulatot.

Kommentátorok megjegyzik, hogy a helyzet nyomán kétségessé váltak az amerikai Fed bank kilátásba helyett kamatláb-emelései. A Fed négyszer akart az idén kamatot emelni, de úgy tűnik, hogy a mostani helyzet miatt csak egy alkalommal lesz rá képes.

De meddig maradhat a medvepiac? A Telegraph című lap megjegyzi, hogy a befektetők továbbra is bizakodók: például az amerikai alapkezelőknek csak 12 százaléka számít egy éven belül recesszióra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×