eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiakadtak Blair bírálói

A brit sajtó rég óta cikkezik a volt miniszterelnök: Tony Blair milliókat jövedelmező nemzetközi aktivitásáról, legújabban azonban néhány olyan dologra derült fény, amelyen végképp kiakadtak Blair bírálói.

A Daily Telegraph és a Daily Mail arról ír, hogy Tony Blair volt miniszterelnök káprázatosan fizetett nemzetközi közvetítőtevékenysége során magánjellegű üzleti tárgyalásokat is folytat, és - ami leginkább kifogásolható - minden külföldi útján nyolc rendőr vigyáz a biztonságára, s ezeket a Scotland Yard bocsájtja a rendelkezésére, tehát munkabérüket a brit adófizető állja.

Tony Blair az utóbbi négy során az úgynevezett Quartet, azaz az ENSZ, az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió megbízásából a Közel-Keleten folytatott megbeszéléseket. Volt úgy, hogy hetente négy országba is ellátogatott. Sűrűn járt az Egyesült Arab Emirátusokban, Kazahsztánban vagy Kínában. Mindig ötcsillagos hotelben szállt meg, ahol szobát nyittatott biztonsági kíséretének, a nyolc angol rendőrnek is, utazásonként több mint 400 ezer forintnak megfelelő összegért. A szállást a Quartet fizette, de a a rendőrök bérét, túlóra pénzét és napidíját a brit rendőrség, amely közpénzből működik.

Fizeti a Scotland Yard azt a négy további rendőrt is, aki éjjel-nappal ott silbakol Tony Blair London-belvárosi háza előtt.

Bármily tájékozott nemzetközi ügyekben a volt miniszterelnök, mindent ő sem tudhat, tehát a négy év alatt mintegy 20 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettetett ki tanácsadóinak.

Útjain Blair, évente egymillió fontsterlinges különmegbízással a Világbank ügyeiről is tárgyalt. Andrew Bridgen konzervatív párti képviselő a minap felvetette, hogy helytelen, ha egy volt kormányfő, államtitkok tudója, nemzetközi szervezetektől kap ilyesféle munkát. Egy szóvivő erre azt válaszolta, hogy a megbízás a Tony Blair és Társa cégnek szólt, és versenytárgyaláson nyerték el.

Hamarosan lejár Tony Blair szerződése a Quartet-tel, de bizonyára nem csökken a jövedelme, mert egyrészt folytathatja előadókörútjait, másrészt az antiszemitizmus ellen küzdő Megbékélési Tanács nevű európai szervezet utazó nagykövete lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×