eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezúttal a romák iskolai szegregációja miatt rótták meg Szlovákiát

Az Európa Tanács felszólította Szlovákiát, jobban igyekezzen a romák hátrányos megkülönböztetése megszüntetésében. Ezáltal immár a harmadik nemzetközi bírálattal szembesült az ország rövid idő alatt.

Korábban civil jogvédő szervezetek kifogásolták a roma tanulók szegregációját, illetve - ami ennél súlyosabb -, májusban az Európai Unió indított kötelezettségszegési eljárást Szlovákia ellen az oktatásban érvényesülő faji megkülönböztetés gyanúja miatt.

Az Európa Tanács azt is nehezményezi, hogy 2012-ben a roma ügyi kormánybiztos a belügyminisztérium hatáskörébe került, ami azt sugallhatja, hogy a romaproblémát rendvédelmi kérdésként kezeli a kormány.

A hivataloknak még egy hónapjuk van arra, hogy reagáljanak az uniós kifogásokra, mivel ellenkező esetben Brüsszel beperelheti Szlovákiát az Európai Bíróságon.

"Szlovákiában már született ilyen bírósági ítélet, mégpedig 2012-ben, amikor az Eperjesi Kerületi Bíróság kimondta, hogy szegregáció történik. Az egyik oka annak, hogy az Európai Bizottság elindította ezt az eljárást, az az, hogy az akkori bírósági ítélet kapcsán gyakorlatilag nem történt lényeges változás. Továbbra is nagyon sok iskolában szegregált módon oktatják a roma gyerekeket, illetve speciális iskolákba küldik őket. Ez egy olyan folyamat, amibe az Európai Bizottság valamilyen módon beavatkozna" - magyarázta Petőcz Kálmán.

A speciális iskolák problémájával foglalkozott jelentésében Jana Dubovcová ombudsman is. Felmérése szerint ezekben az oktatási intézményekben a gyerekek 88 százaléka roma származású. Az Európai Unió hasonló indokkal Csehországgal szemben is eljárást kezdeményezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×