eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sikeres volt a Hetek csúcstalálkozója

Angela Merkel sikeresnek minősítette az iparilag legfejlettebb 7 ország tegnap délután befejeződött két napos értekezletét a dél-bajorországi Alpok egyik festői völgyében fekvő Elmauban. Határozott döntést ugyan nem hoztak, de a szándéknyilatkozatok egyértelműen a napirendi pontokban kialakult nagyfokú nézetazonosságról tanúskodnak.

Az elmaui kastélyszállóban a vendéglátó Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország állam- és kormányfői politikai, gazdasági és környezetvédelmi kérdéseket vitattak meg kötetlen tanácskozások keretében. Biztonságukról, valamint eszmecseréik háborítatlanságáról több mint 10 ezer rendőr gondoskodott, de utóbb kiderült, hogy alig akadt dolguk, mert a tüntetéseken a a korábban feltételezettnél jóval kevesebben vettek részt és a így gyakorlatilag volt rendbontás.

Tudósítók szerint a tanácskozások sikeréhez a lenyűgöző környezet továbbá a nyárias időjárás is nagy mértékben hozzájárult.

A német kancellár az értekezletet lezáró sajtóértekezletén megállapította, hogy a G-7 az értékek és a vállalt felelősség közössége, amely egyértelműen elítéli a Krím félsziget - úgymond - nemzetközi jogba ütköző orosz bekebelezését és a már régóta húzódó kelet-ukrajnai válság rendezése érdekében elvárják Moszkvától a februárban kötött minszki megállapodás maradéktalan betartását, ellenkező esetben további szigorító intézkedéseket léptetnek életbe Oroszországgal szemben.

Diplomáciai források szerint az amerikai elnök Elmauban ismét szóba hozta Ukrajna felfegyverzését, de a szankciók esetleges kibővítésére tett kijelentéséhez a német kancellár azonnal hozzáfűzte, hogy a tárgyalásokat mindenképpen folytatni kell Moszkvával.

Angela Merkel számára a G-7 tegnap véget ért csúcsértekezlete azért is sikeres volt, mert a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseit is el tudta fogadtatni a résztvevőkkel. Így a G-7 tagállamai törekedni fognak arra, hogy a decemberben Párizsban tervezett klímacsúcson kötelező érvényű megállapodást fogadjanak el az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, amely gondoskodik arról, hogy az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva 2 Celsius fok alatt tartsák a globális középhőmérséklet emelkedését az évszázad végéig. Egyetértettek abban is, hogy a Párizsban kidolgozandó megállapodásban biztosítani kell azt az évi 100 milliárd dollárt, amelyet a legutóbbi, koppenhágai klímacsúcson elhatározott menetrend szerint 2020-tól a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseinek támogatására fordítanak.
Elmauban megtették az első lépést a fosszilis energiahordozók, így a szénerőművek nélkül működő gazdaság megteremtése felé is.

Mint a zárósajtóértekezleten Angela Merkel elmondta, újabb lendületet adtak az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi övezet megvalósítanának is.

A kancellár szerint összehangolták a járványok elleni küzdelmet is és az Ebola vírushoz hasonló halálos kórokozók terjedésének meggátlására olyan anyagi alapot kell létesíteni, amelyhez a járvány által sújtott országok könnyen hozzáférhetnek megfelelő gyógyszerek és egészségügyi intézkedések bevezetésére.

Elmauban szó volt a mind súlyosabbá váló menekültkérdésről is és ezzel kapcsolatban a G-7 tagjai ígéretet tettek a világméretű szegénység felszámolására, ezért már az ENSZ jövő hónapra tervezett addisz-abebai fejlesztési értekezletén határozott intézkedésekkel fogják támogatni Afrika gazdasági fellendülését és stabilizálását célzó erőfeszítéseket.

A görög pénzügyi válságra térve a kancellár csak annyit mondott, hogy Európa egységének megtartása elsődleges feladat, de ez magában hordozza azt is, hogy a tagállamok mindent elkövetnek anyagi helyzetük egyensúlyban tartására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×