eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Erődítménnyé alakult a hétvégi G8-csúcs helyszíne

A Garmisch-Partenkirchentől keletre fekvő Elmau a luxuskategóriába tartozó kastélyszállójáról híres. A most is havas hegycsúcsokkal övezett völgyben épült szálloda lesz az iparilag legfejlettebb hét ország hétvégén sorra kerülő csúcsértekezletének színhelye. Idillikus környezetről azonban már jó ideje szó sem lehet, mert az elmaui kastélyszállítót biztonsági okokból szinte erődítménnyé alakították és az odavezető utakat is lezárták.

A világ iparilag vezető államainak elöljárói 40 évvel ezelőtt Párizs környékén egy elegáns szálloda szalonjának kandallója mellett összeültek, hogy kötetlen beszélgetés keretében vitassák meg az éppen aktuális politikai és gazdasági kérdéseket.

Idővel már csak G-8 néven említették az évről évre megrendezett csúcstalálkozót, amelyből - tiltakozásul a Krím-félsziget bekebelezése miatt - átmenetileg kizárták Oroszország elnökét.

2007-ben a Balti-tenger partján fekvő üdülőhelyen, Heiligendammban tartották utoljára német földön ilyen csúcskonferenciát és a biztonsági erőknek már akkor is csak nagy nehézséggel sikerült az összejövetel ellen tüntető szervezetek tiltakozó akcióinak kordában tartása.

Az Európai Központi Bank új frankfurti székházának nemrég történt felavatása idején már súlyos kilengések történtek, ezért Elmauban és környékén rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe.

A kastélyszálló körül - 7 kilométeres hosszúságban - az egykori vasfüggönyre emlékeztető, több méter magas szögesdrótkerítést vontak, a környező hegycsúcsokra őrszemeket telepítettek, a légteret helikopterek vigyázzák, a térségben élő mezőgazdáknak megtiltották, hogy ezekre a napokra bárkinek is kemping célokra bérbe adják földjeiket.

De már az országhatárokon is átmenetileg hatályon kívül helyezték a schengeni intézkedéseket, hogy jobban ellenőrizhessék a hétvégi csúcsértekezlet ellen tiltakozók beözönlését.

Mégis már a hét elején, csupán Olaszországból közel 10 ezren érkeztek, így téve eleget a globalizációt elítélő szervezetek felhívásának. Mivel az Elmauhoz legközelebb fekvő városban, Garmisch-Partenkirchenben bírósági döntés alapján mégiscsak engedélyezték a tüntetéseket, a rendőrség a Münchenből délre vezető autópálya több helyén felállított ellenőrző ponton igyekszik kiszűrni, hogy erőszakra kész aktivisták nagy számban juthassanak el akárcsak Garmisch-Partenkirchenig is.

Angela Merkel kancellár az elmaui csúcstalálkozót az esztendő egyik kimagasló eseményének nevezte - ezt a politikusok és több ezer főre becsült kíséretük biztonságára hozott és közel 150 millió euróra becsült rendőri intézkedések máris megerősítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×