eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megint sztrájkolnak a német vasutasok

Németországban rövid időn belül immár a nyolcadik alkalommal lépnek sztrájkba a mozdonyvezetők. Az akcióval elsősorban a szakszervezet béremelési követelését akarják támogatni. A munkabeszüntetés ezúttal vasárnap reggelig tart és komoly zavart okoz a nemzetközi vonatközlekedésben is.

A mozdonyvezetőket tömörítő szakszervezet döntés alapján már tegnap leálltak a tehervonatok, a személyszállítás azonban csak ma reggel bénult meg, de máris komoly fennakadásokat okozott a városi forgalomban, mert az akció kiterjed a helyi érdekű vonalakra is, márpedig az ingázók zöme az úgynevezett S-Bahnt használja reggelente munkába menet, estefelé pedig hazautazásra.

Rövid időn belül ez a nyolcadik sztrájk, így én is bőséges tapasztalatra tettem szert, miként érjek be viszonylag pontosan a rádióba. Mivel a metróvonalakon, illetve a villamos- és autóbusz-hálózaton kívül lakók a sztrájk idején kerékpáron, vagy autón indulnak a munkahelyükre, ez a csúcsforgalom jóval korábbi kezdetét, egyben pedig alapos elhúzódását is jelenti.

Ennek tudatában én is egy órával korábban indultam és nem egyszer araszolva jutottam előre a müncheni főpályaudvar közelében lévő rádió felé. A torlódáson - a leengedett ablakon - nem egyszer beszűrődött hozzám a mellettem haladó kocsikban ülök szitkozódása a vasutas-sztrájk miatt.

Erre utalt a közlekedésügyi miniszter tegnapi kijelentése, amely szerint a példátlanul hosszú munkabeszüntetéssel a mozdonyvezetők szakszervezete igencsak próbára teszi a lakosság idegeit.

A vasárnap reggelig tartó sztrájk becslések szerint naponta közel 100 millió euró veszteséget okoz Németország gazdasági életének, mert az áruszállítást közel egy-ötöde sínen történik.

Noha a vasúttársaság fogadkozott, hogy szükség-menetrenddel megpróbál úrrá lenni a belföldi közlekedés megbénulásán, a szakszervezeten kívüli mozdonyvezetők behívásával nem sok eséllyel tudja áthidalni a fennakadásokat, amelyek természetesen komoly kihatással vannak a nemzetközi járatokra is.

A mozdonyvezetők érdekeit képviselő szakszervezet 5 százalékos fizetésemelést és ezzel egyidőben a heti munkaidő egy órával történő csökkentését követeli, amiről a munkaadók elvben hajlandók tárgyalni, de azt eleve elutasítják, hogy az érdekképviseleti szerv más területen dolgozók, így például a vonatkísérők nevében is felléphessen.

A legutóbbi tarifa tárgyalások közel egy hete szakadtak meg - ezért a vasárnapig tartó munkabeszüntetési akció.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×