eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ismét fellángoltak a harcok Ukrajnában

A Moszkva-­párti szakadárok a hétvége folyamán legkevesebb 56 alkalommal megsértették a Kelet­-Ukrajnában életbe léptetett tűzszünetet. Támadásaik során rakétákat és "tiltott" nehézfegyvereket is használtak - ezt állította az ukrán hadvezetés tegnap.

Egy ukrán katona és az egyik ukrán önkéntes-hadosztály harcosa vesztette életét a kelet-ukrajnai demarkációs vonal mentén kiújult harcokban.

Az ukrán hadsereg vezetése szerint a Moszkva-barát lázadók - ukrán szóhasználatban: banditák és terroristák - közel 60 alkalommal sértették meg az úgynevezett "Minszki tűzszünetet".

Az ukránok azt is állították, hogy Grád-rakétákkal és a februárban aláírt tűzszüneti egyezményben tiltott nehéz-fegyverzettel támadták őket.

Maguk a lázadók viszont arról beszéltek, hogy aknatámadás érte egyik központjukat, Donyecket és ennek során hat harcosuk megsebesült.

A kelet-ukrajnai konfliktusban, melyben az ukrán központi kormány erői és az oroszországi közvélemény nagy része szerint az identitásukat védő "népi felkelők" állnak szemben egymással, eddig több, mint 6100 ember vesztette életét.

Oroszország visszautasította a nyugati vádakat, hogy hadserege segítené a lázadókat, de elismerte, hogy leszerelt vagy szabadságot kivett katonái "önkéntesenként" Ukrajnában harcolhatnak.

Közben a NewsRu híroldal ukrán kiadása szerint Donyeckben fegyveres leszámolások zajlanak a helyi felkelők és az Oroszországból érkezett kozákok közt.

A kiváltó ok az volt, hogy a magukat gárdistáknak nevező lázadók lefegyverezték az orosz kozákok egy csoportját. Az akcióban 4 kozák megsebesült.

Egy rendőrségi jelentés szerint ezután a kozákok vadászatot indítottak a lázadó gárdisták után. Fegyveres összecsapások robbantak ki, a felek golyószórókat és páncélozott harci járműveket is bevetettek.

A lázadók azzal vádolták meg az eredetileg a támogatásukra érkező nacionalistákat, hogy fosztogattak, védelmi pénzeket szedtek és hogy nem akartak az oldalukon harcolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×