eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ilyen egyszerű lenne a menekült-kérdés megoldása?

Kemény és egyszerű megoldást javasol Európának az ausztrál miniszterelnök a menekült-válságra: vissza kell fordítani a bevándorlókkal zsúfolt hajókat. Tony Abbott szerint csak így lehet megakadályozni a további tengeri tragédiákat.

Tony Abbot ausztrál miniszterelnök szerint Európának követnie kellene hazája példáját és egyszerűen vissza kellene fordítania a felségvizei felé tartó, migránsokkal teli hajókat.

Becslések szerint az idén 30 ezer, Európai partok felé hajózó bevándorló veszítheti életét a Földközi-tengeren. Abbot azután osztotta meg véleményét, hogy egy hét leforgása alatt három bevándorlókat szállító hajó is balesetet szenvedett.

A legsúlyosabb a vasárnap, a líbiai partok közelében történt eset volt, amelyben több százan vesztek oda.

A kimentett 28 ember között volt a hajó kapitánya és elsőtisztje, akiket őrizetbe vettek, mivel sokakat a felborult hajó rakterébe zártak és ők így nem tudtak kimenekülni.

Az Európai Unió tagországai most arról vitáznak, hogy mi lehet a legjobb módszer a menekült-helyzet kezelésére.

A Tony Abbott vezette ausztrál kormány 2013-ban a haditengerészet által életbe léptetett, szigorú intézkedéseket vezetett be és visszafordítja az ausztrál vizek felé tartó, menekülteket szállító hajókat.

Abbott politikáját sokat bírálták, amire ő azzal válaszol, hogy másfél éve nem érkezett menekülteket szállító hajó és nem vesztek migránsok a tengerbe. Kritikusai viszont azt mondják, hogy Ausztrália megszegi nemzetközi kötelezettségeit.

Abott intézkedése előtt szinte naponta érkeztek bevándorlókkal zsúfolt hajók Ausztráliába, miközben több százan fulladtak a tengerbe.

"Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a haláleseteket, ha megállítjuk a hajókat és leállítjuk az embercsempészeket" - üzente az ausztrál kormányfő Európának.

Az ausztrál haditengerészet visszafordítja a menekülteket szállító hajókat - a leggyakrabban Indonéziába - vagy az utasokat pápua új-guineai vagy naurui menekült telepekre küldi. A hajóval érkező menedékkérőket Ausztrália akkor sem fogadja be, ha úgy találják, hogy valódi menekültek.

Ezek az emberek vagy a Csendes-óceáni szigeteken vagy egy kétoldalú egyezmény alapján Kambodzsában telepedhetnek le. Az ENSZ és jogvédők határozottan bírálták az ausztrál politikát és azt mondják: Canberra megsértette a Menekültekről szóló 1951-es nemzetközi konvenciót, amelyet maga is aláírt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×