eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb vasutas sztrájk kezdődik Németországban

Németországban alig egy év leforgása alatt immár hetedik alkalommal lépnek sztrájkba a vasutasok. A lépéssel a mozdonyvezetők szakszervezetének béremelési követelését akarják alátámasztani. A munkabeszüntetési akció elöbb a teherforgalmat bénítja meg, majd holnap reggeltöl péntekig a személyforgalmat is.

A béremelési tárgyalások legutóbbi fordulóján sem sikerült megállapodásra jutni, ezért a szakszervezet ismét sztrájkot hirdetett.

Már ma délután leáll a teherforgalom, éjféltől pedig a személyvonatok sem közlekednek, ami zűrzavart okoz az európai összeköttetésekben is. A munkabeszüntetés csütörtök késő este ér véget. A mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke, Claus Weselsky nem titkolta, hogy további sztrájkokkal kell számolni, ha a vasút igazgatósága nem hajlik meg a követelés előtt.

A kompromisszum kidolgozását nehezíti, hogy korábban a tarifa tárgyalásokat a vasutas és közjármű-szakszervezettel bonyolították, egy ideje azonban az eddig alig 3 ezer mozdonyvezetőt tömörítő ágazati szakszervezet is el szeretné érni, hogy képviselői is kialkudhassanak béremelést, ezúttal amit a vasúttársaság ellenez.

A helyzet erősen hasonlít a Lufthansánál történt munkabeszüntetési akciókra, amikor a kizárólag a pilóták érdekeiben fellépő szakszervezet megbénította a legnagyobb német légitársaság teljes forgalmát.

A ma kezdődő vasutas-sztrájk nemcsak a személyi forgalomban okoz majd komoly fennakadásokat, hanem óriási anyagi veszteséggel is jár, mert - mint a Német Ipar- és Kereskedelmi Kamara szóvivője fogalmazott - az áruszállítás több napos elakadása több millió eurós kárt okoz a gazdasági életnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×