eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A verseny akadályozásával vádolja meg a Gazpromot az EU

Az Európai Unió ma a versenyszabályok megsértésével vádolja meg a Gazprom orosz állami energiacéget - értesült az AFP hírügynökség. A lépés tovább növelheti a Moszkva és a Nyugat közötti feszültséget.

Furcsa helyzetben találja magát Európa és a világ legnagyobb energiacége.

Brüsszel szerdán hivatalosan is a tröszt-ellenes szabályok megsértésével vádolja meg a Gazpromot - azt a céget, amely az európai futball Bajnokok Ligája, a Chelsea, a Schalke és a Zenit Szentpétervár labdarúgó csapatok fő szponzora.

Miközben a focirajongók a Gazpromot népszerűsítő reklámokat látnak, az EU hivatalosan panaszt emel, amiért szerinte az orosz állami energiacég akadályozza a versenyt Kelet- és Közép-Európában és visszaél domináns helyzetével.

A Brüsszeli Bizottság még 2012-ben indított vizsgálatot, de az érvelés szerint annak lefolytatását alaposan visszavetette a kelet-ukrajnai helyzet miatt Moszkvával kirobbant vita.

Abban az esetben, ha felelősnek mondják ki a Gazpromot, a cég összeladásainak 10 százalékát kitevő büntetésekre számíthat. 2013-as adatok szerint a büntetés 93 millió euróra rúgna - írta az AFP.

Brüsszel szerint az orosz cég Litvániában, Észtországban, Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lettországban, Szlovákiában és Lengyelországban él vissza piaci helyzetével.

"Azt vizsgáljuk, hogy a legjobb árat fizetik-e az ügyfelek, ha a meghatározó cég hatalmas erejét kihasználva különböző árakat szab meg különböző ügyfeleinek - mondta Margrethe Vestanger az EU Versenyügyi biztosa.

A biztos asszony a múlt héten az amerikai Google internetes vállalkozást vádolta meg azzal, hogy visszaélt piaci helyzetével, mert Brüsszel szerint az a keresési találatok tetején saját szolgáltatásait tüntette fel.

Oroszország Európa egyik legfontosabb gáz-szállítója: az EU igényei harmadát fedezi orosz forrásból. Az európaiak bizalmát ugyanakkor aláásták Oroszország és Ukrajna korábbi gázvitái. Ezek során Moszkva esetenként felfüggesztette a gázszállításokat, azzal vádolva meg Ukrajnát, hogy megcsapolta a területén áthaladó szállítmányokat.

Nyugaton azonban úgy látták, hogy az oroszok fegyverként használják az energiaszállítást.

Alekszej Miller, a Gazprom főnöke most azt mondta, hogy 2019-ig leállítják az Ukrajnán át történő gázszállítást.

Miller szerdán Athénben tárgyal, miközben találgatások folynak arról, hogy a görögök egy gázvezetékről szóló megállapodást írhatnak alá a Gazprommal.

Ennek nyomán a csődveszéllyel küszködő görög kormány többmillárd euró előleghez jutna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×