eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vegyes örökséget hagyott maga után a szaúdi király

A nekrológok óvatos reformerként írják le a 90 éves korában elhunyt Abdullah szaúdi királyt. Az uralkodó helyét szintén idős öccse veszi át, ezért megfigyelők nem számítanak rá, hogy sokáig fog kormányozni. Abdullah változtatni próbált hazája gyakorlatán, például egy olyan egyetemet hozott létre, ahol együtt tanulhattak a férfiak és a nők. Autót azonban nők továbbra sem vezethetnek, tetőtől-talpig feketébe kell öltözniük és csak férfi családtag engedélyével dolgozhatnak vagy mehetnek férjhez.

A 90 évesen elhunyt szaúdi király, Abdullah már a 80-as éveiben járt, amikor átvette hazája kormányzását. Idős kora ellenére lelkesen nekilátott országa megreformálásának.

Meg akarta szüntetni az olajhatalom Szaúd-Arábia olajfüggőségét, vissza akarta szorítani az iszlamista radikálisokat és új, modern városok építését indította el.

Abdullah király mégis vegyes örökséget hagy maga mögött. A külvilág kegyetlennek és igazságtalannak látja a szaúdi igazságszolgáltatást. Egy fiatal bloggert nemrég 1000 korbácsütésre, börtönre és súlyos pénzbírságra ítéltek.

Amerikai szenátorok bírálata és a szaúdi követségek előtti csütörtöki tiltakozások után elhalasztották a Raif Badavira kimért következő 50 korbácsütést, mivel orvosok szerint egészségi állapota nem engedi meg a büntetés végrehajtását.

A múlt héten szaúdi rendőrök a nyílt utcán lefejeztek egy ártatlanságát bizonygató nőt, akit nevelt lánya halála miatt ítéltek el. A kivégzést mobiltelefonján rögzítő aktivistát letartóztatták. A Human Rights Watch jogvédői szerint a szaúdiak tavaly 87 embert végeztek ki.

Az AP szerint Abdullah volt az, aki változtatni próbált hazája gyakorlatán. Haladó imámokat támogatott, emberi jogi szervezeteket és egy olyan egyetemet hozott létre, ahol elsőként együtt tanulhattak a férfiak és a nők. Autót azonban nők továbbra sem vezethetnek, tetőtől-talpig feketébe kell öltözniük és csak férfi családtag engedélyével dolgozhatnak vagy mehetnek férjhez.

Mindezek ellenére, a most elhúnyt Abdullah a közel-keleten átsöprő "arab tavasz" közepette is meg tudta őrizni hatalmát, úgy hogy hatalmas összegeket költött el az államkasszából a lakosság megbékítésére.

A nép szerette a királyt, aki a hagyományos sivatagi beduin életforma híve volt. Õ volt az, aki 2002-ben olyan béketervet ajánlott Izraelnek, amellyel 22 arab ország ismerte volna el a zsidó államot.

A WikiLeaks anyagai szerint örült volna, ha egy amerikai katonai támadás romba dönti az iráni nukleáris programot és részt vállalt az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni nemzetközi légicsapásokból.

A kezdeti lelkesedés után Abdullah reformer lendületét egyre jobban tudták fékezni a konzervatívok. Az idős királyt egy szintén idős és gyengélkedő féltestvére, Szalman követi a trónon. Kommentátorok ezért arra számítanak, hogy hamarosan ismét szóba kerülhet a utódlás kérdése az olajkincse és befolyása miatt stratégiailag fontos sivatagi királyságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×