eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kisebbségi témákról nem tárgyalt Áder János Pozsonyban

Pozsonyban a legfőbb szlovák közjogi méltóságokkal tárgyalt Áder János magyar államfő, majd Galántán meglátogatta az egy épületben működő Kodály Zoltán és Janko Matu¹ka gimnáziumot.

A magyar köztársasági elnök Andrej Kiska államfővel folytatott találkozóján a kétoldalú gazdasági együttműködés, energetikai és külpolitikai kérdések kerültek szóba. A kisebbségi téma nem szerepelt a napirendi pontok között, de közös sajtótájékoztatójukon mindketten beszéltek a kérdésről. Áder János a szlovákiai magyarok autonómiatörekvéseivel kapcsolatos újságírói kérdésre a következőket mondta: "Szlovákia világos, egyértelmű alkotmányos keretekkel és intézményrendszerrel rendelkezik ahhoz, hogy minden kérdést, a szólásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartva megvitathassa."

Andrej Kiska kifejtette, hogy a magyar nemzetiségű állampolgároknak lehetőségük van az anyanyelvhasználatra és hagyományaik megőrzésére. Áder János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a világ minden országának biztosítani kell a kisebbségi jogokat, a nyelvhasználatot, a nemzeti azonosság és a szokások megőrzését. Hozzátette, hogy mindenkinek, aki e kérdések megvitatásában részt vesz, csak "türelmet és bölcsességet" kívánhat.

Andrej Kiska nem kommentálta Magyarország Európai Unió által is bírált egyes lépéseit. "Természetesen tudunk minden egyes ilyen témáról, többről az elnök úrral is gond nélkül beszéltünk" - mondta a szlovák államfő. Ugyanakkor leszögezte: "Ez az első hivatalos találkozónk és az első alkalmunk, hogy az országaink polgárai közötti jó kapcsolatokat erősítsük."

A pozsonyi közös sajtótájékoztatón mindkét elnök egyetértett abban, hogy a két ország közötti kapcsolatok nagyon jó szinten vannak. "Államfőkként azt kívánjuk, hogy a polgáraink közötti kapcsolatok magas szintűek legyenek, és hogy mi mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a pozitív kapcsolatokat tovább erősítsük" - jelentette ki Kiska.

Az energiabiztonsággal kapcsolatos témában pedig megjegyezte: "Manapság az energiabiztonság az európai politika egyes számú kérdése." A szlovák elnök kiemelte, hogy bő egy hónap múlva már működhet a magyar és a szlovák gázvezetékeket összekötő interkonnektor, amely jelentősen növeli a térség energiabiztonságát.

Áder János szerint a szlovák-magyar gazdasági kapcsolatok példaértékűek lehetnek. "A kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése például szolgálhat más szomszédsági viszonyrendszerben is" - hansúlyozta a köztársasági elnök.

A magyar államfő Robert Fico miniszterelnökkel és Peter Pellegrini parlamenti elnökkel is találkozott, majd Galántán meglátogatta a közös épületben működő szlovák és magyar gimnáziumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×