eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szlovákiának előnyös, ha nem épül meg a Déli Áramlat

Szlovákia is előállt egy tervvel az orosz gázt a Fekete-tenger alatt futó csővezetéken Európába szállító Déli Áramlat pótlására.

Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn jelentette be, hogy nem fektetik le a Déli Áramlat gázvezetéket, ám a szlovák vezetéküzemeltető cég elnöke már ez előtt arról beszélt, hogy van ötletük az orosz terv kiváltására. Tomá¹ Mareèek, az Eustream igazgatója elmondta, hogy kibővíthetnék és átalakíthatnák a meglévő 570 kilométer hosszú Eastring vezetékrendszert, amely évente 20 milliárd köbméter gáz továbbítására alkalmas. A költségeket 750 millió euróra becslik - ez attól is függene, hol lennének az hálózat végpontjai. Az Eastring a szlovák kormány és a J&T pénzügyi csoport tulajdonában van.

A Déli Áramlat kiépítése az Eastring megerősítésének hússzorosába került volna. A szlovák elképzelés szerint az Eastringen át akár Ukrajnán keresztül érkező orosz gázt, akár Nyugat-Európából származó energiahordozót el lehetne szállítani a Balkánra. Az ötlet lényege, hogy főként már létező vezetékeket hasznosítanának újra.

Gál Zsolt gazdasági elemző szerint Szlovákia jól jár a Déli Áramlat kudarcával, mert Ukrajna mellett Szlovákia bonyolítja le az európai gáztranzit igen nagy hányadát, amit a déli kerülőúttal elvesztett volna.

"Szlovákiának kifejezetten megfelel az, ha nem épül meg a Déli Áramlat, mert ezáltal biztosítva van az a tranzitgázvezeték, ami a Szlovák Gázművek tulajdonában van, és így fele részben állami tulajdonban is. Ebből komoly bevételek vannak. A gázmű nyereségeinek nagy része ott termelődik, hogy tranzitország vagyunk, és ezért díjakat fizetnek nekünk. Ha megépült volna a déli áramlat, akkor Szlovákiát is jórészt elkerülték volna ezek a szállítások" - fejtette ki az elemző.

Európa teljes gázfelhasználásának ötöde halad át Szlovákián és Ukrajnán. Az Eastring elképzelése szerint az általuk javasolt rendszer rugalmasságát szolgálná, hogy eleve úgy alakítanák ki, hogy bármely irányba képes legyen továbbítani az energiahordozót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×