eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így csalnak adót a német állami cégek

Berlinben a pénzügyminiszter egyre szigorúbb intézkedéseket sürget az adócsalókkal szemben. Azok iránt is fogyóban van a hatóságok türelme, akik enyhébb büntetés reményében önként jelentik be, hogy a németországi adózás kijátszására titkos külföldi számlákon fektették be pénzüket. Most azonban kiderült, hogy állami szektorba tartozó intézmények is éltek az előnyös lehetőségekkel, legalább is ez olvasható a müncheni Süddeutsche Zeitung jelentésében. Eszerint Luxemburgban nemcsak a Deutsche Bank nevű magánbank igyekezett megkerülni a német adótörvényeket, hanem például az orvosok nyugdíjintézete is.

Dél-Korea és Kanada kormányfője már bejelentette, hogy a vezető ipari államokat tömörítő G20 néven ismert szervezet néhány nap múlva esedékes ausztráliai csúcsértekezletén főleg az adócsalás elleni harc nemzetközi összehangolásának megakadályozásáról kíván tárgyalni.

Erre az ad okot, hogy a luxemburgi adóparadicsomból hasznot húzó cégek legtöbbje dél-koreai és kanadai.

Most azonban kiderült, hogy nemcsak magánvállalatok, hanem az állami szektorba tartozó intézmények is igénybe vették ezt a lehetőséget, így például Berlin központjában a Sony-felhőkarcoló épületét a dél-koreai nyugdíjintézet vásárolta meg, de az ügyletet Luxemburgban bonyolította le és így több millió euró adót takarított meg.

Ugyanígy a közalkalmazottak kanadai nyugdíjpénztárán is úrrá lett a spórolási készség és szintén Luxemburgot választotta közel 5 ezer berlini lakás megvásárlásának hivatalos megpecsételésére.

Az adóparadicsomban uralkodó előnyökről alighanem tudomást szerzett a német orvosok nyugdíjintézete is, mert pénzügyi akcióit ugyancsak Luxemburgban intézte. Az ügyet az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma fedte fel, egyben pedig kiderítve azt is, hogy az adóterhek elkerülését biztosító rendelkezések elfogadása idején az Európai Unió jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker volt a nagyhercegség pénzügyminisztere, majd kormányfője.

A berlini törvényhozásban képviselt Baloldali Párt alelnöke élesen bírálta a történteket és vizsgálatot követelt Juncker ellen. Hasonlóképpen nyilatkozott a kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt pénzügyi szakértője is.

Az Európai Bizottság szóvivője ezzel kapcsolatban közölte, hogy ki akarják deríteni, mennyiben sértettek uniós jogot a luxemburgi hatóságok, amikor kedvezményes adózási feltételeket biztosítottak multinacionális vállalatoknak.

Az ügynek különös pikantériát kölcsönöz, hogy a vizsgálatot folytató intézmény élén az a személy áll, aki gyanúba keveredett az adótörvények meghozatala miatt. A külföldi titkos bankszámlák elleni küzdelem egyik élharcosa, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azonban úgy fogalmazott, hogy a luxemburgi adóparadicsommal kapcsolatos intézkedést nem kell összemosni Jean Claude Juncker jelenlegi szerepével az Európai Unió legmagasabb közjogi méltóságában. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×