eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az önálló Skóciának éveket kellene várnia az EU-tagságra

Spanyolország arra figyelmeztetett, hogy a független Skóciának minimum öt évet kellene várnia az EU-tagságra, majd ezt követően be kellene lépnie az eurózónába. A skót függetlenségi mozgalom bátorítja az elszakadni vágyó katalán nacionalistákat is, ezért Madrid aggodalommal várja a csütörtöki skót függetlenségi népszavazást.

Már csak egy nap és történelmi fordulat következhet be Nagy-Britanniában. Nem világos, hogy a skót választók az Egyesült Királyságból való kiválásra vagy továbbra is a közös államra szavaznak majd.

Miközben a brit politikai elit egyre kétségbeesettebb hangon kérleli Skócia népét, hogy ne bontsa fel a köteléket, néhány európai ország is a status quo fenntartására szavazna, ha tehetné.

Miközben Alex Salmond, az elszakadásért kampányoló Skót Nemzeti Párt és a skót autonómia vezetője azt állítja, hogy rövidesen tárgyalások indulnának Skócia EU tagságáról, amit gyorsított eljárással meg is kapna, európai politikusok szerint évekig húzódna a folyamat.

Inigo Mendez de Vigo, Spanyolország Európaügyi Minisztere értésre adta, hogy Skócia csak az elszakadás időpontjától - tehát ha referendumon az igen tábor győzne, akkor - 2016 tavaszától tárgyalhatna az Unióhoz való csatlakozásról, úgy, mint minden más, felvételét kérő állam.

A folyamat minimum öt évig húzódna el, utalt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnökének véleményére. Abban is ellentmondott a skót függetlenségpártiaknak, hogy az önálló Skócia megtarthatná-e valutának az angol fontot.

Nem, az EU-tagság megszerzését követően az új tagállamnak csatlakoznia kellene az euró-övezethez - mondta a spanyol miniszter. Emellett az útlevél-ellenőrzés nélküli utazást lehetővé tévő Schengeni-övezetbe is be kellene lépnie, amit a bevándorlástól tartó Anglia nem nézne jó szemmel.

Azaz, Skócia nem élvezhetné azokat a kivételeket, amelyeket már EU-tagként Nagy-Britannia kiharcolt magának.

Korábban José Manuel Barroso, a Bizottság távozó elnöke is ellentmondott a skót első miniszternek, amikor közölte: "nagyon nehéz, ha nem lehetetlen lesz" az önálló Skóciának EU-taggá válnia, mivel azt mind a 28 tagállamnak jóvá kell hagynia.

Spanyolország, Belgium és Olaszország is aggódik a határain belül erősödő regionális függetlenségi mozgalmak miatt, ezért nem bátorítanák azokat azzal, hogy megszavaznák Skócia EU-tagságát. Ha azonban a jelenlegi Nagy-Britannia megpróbálna lobbizni a skót tagságról, akkor könnyebb lenne alkut kötni - mondják elemzők.

Bármilyen furcsán hangzik is, gazdasági megfontolások miatt Anglia számára is jobb lenne, ha az esetleg függetlenné váló Skócia EU-tag maradna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×