eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Üröm az örömben Németországban

A nyári szabadságáról hivatalába visszatért német kancellárt - hazája gazdaságát illetően - egy jó és egy rossz hír várta. A jó hír az volt, hogy 1950 óta először csökkent az államadósság, a rossz pedig az, hogy az első negyedévhez viszonyítva két tized százalékkal visszaesett a nemzeti össztermelés.

A szövetségi statisztikai hivatal közölte, hogy a múlt évben a berlini kormány költségvetése, a tartományok, a társadalombiztosítási alapok és a helyi önkormányzatok adóssága alig lépte túl a kétezer milliárd eurót, ami a nemzeti össztermelés mintegy 78 és fél százalékának felel meg és így 30 milliárd euróval maradt el az egy évvel korábbi szint mögött. Ebben jelentős szerepet játszottak az úgynevezett rossz bankok, amelyekben a válságba jutott pénzintézetek veszteséges papírjaikat helyezték állami felügyelet alá és amelyek időközben lendületesen építik le az így felgyülemlett adósságállományt.

Előnyösen érinti a német államadósság csökkentését az a külső tényező is, hogy az euró-övezet válságba került tagállamai várhatóan nem szorulnak újabb külföldi támogatásra. A közmondásos üröm az volt a kancellár örömében, hogy a második negyedévben a nemzeti össztermelés két tized százalékkal visszaesett. Elemzők ezt átmeneti tényezőkre vezetik vissza, így például az építőiparban szokásos év eleji megbicsaklás az enyhe időjárás miatt gyakorlatilag elmaradt és a tavaszra beütemezett nagyarányú építkezések már télen megkezdődhettek.

De az ukrajnai válság is közrejátszott a nemzeti össztermelés csökkenésében, mert rontotta a beruházási kilátásokat és az ezzel összefüggő vállalkozói bizalmat. Nemzetközi gazdasági szakértők azonban csaknem kizártnak tartják, hogy a második negyedévi német visszaesés egy újabb recesszió kezdete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×