eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Egyre nő "a világ leghatalmasabb asszonyának" népszerűsége

A német kancellár egyre népszerűbb, legalábbis erre utalnak az időről időre készült közvélemény-kutatások. A néhány napja végzett nagyszabású felmérés szerint, ha most lenne a választás, a szavazók 63 százaléka a kereszténypárti Angela Merkelre adná le a voksát. Helyettese, a Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel a válaszadók 12 százalékát tudhatja maga mögött.

A tekintélyes Forsa Közvéleménykutató Intézet a STERN hírmagazin és az RTL magántévé megbízásából július 21. és 25-e között felmérést készített a berlini törvényhozásban képviselt pártok és vezetői támogatottságáról. Ebből kiderült, hogy a koalíció élén álló Angela Merkel népszerűsége újabb rekordot döntött, mert elérte a 63 százalékot.

Ez némileg kihat az általa vezetett konzervatív tábor támogatottságára is, mert ez jelenleg 43 százalék, míg a koalíciós partnerre, a szociáldemokratákra a szavazók 22 százaléka voksolna - ha most tartanának országos választást.

Angela Merkel immár 9 éve irányítja a német politikát és külföldön is igencsak komoly tekintéllyel rendelkezik: erre vall, hogy az amerikai Forbes Magazin nem először nyilvánította a világ leghatalmasabb asszonyává a kancellárt.

Ennek ellenére fizetése jóval elmarad számos parlamenti képviselő bevétele mögött, ugyanis Angela Merkel havonta mintegy 28 ezer euró után adózik, míg a törvényhozók között többen is évente csaknem egy millió eurót vesznek fel különböző mellékkeresetek címén.

Noha ezeket egy ideje hivatalosan is közé kell tenni, némi feltűnést keltett, hogy az évi legalább 100 ezer euró mellékkeresettel rendelkező 15 honatya között 13-an kereszténypárti és csupán kettő szociáldemokrata képviselő.

A listát a müncheni sztárügyvéd, Peter Gauweiler vezeti közel egy millió euró bevétellel, öt a szüleitől örökölt mezőgazdasági üzem élén álló - ugyancsak kereszténypárti - Albert Stegemann követi évi közel 300 ezer euró mellékkeresettel.

Az ellenzéki Baloldali Párt élén álló Bernd Riexinger úgy vélte, hogy ezek a képviselők már alaposan túllépték a
szemérmetlenség határát, és a korrupció mezsgyéjét súrolják azok a honatyák is, akik egy-egy előadásért nem egyszer 30 ezer eurót zsebelnek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×