eur:
388.78
usd:
361.78
bux:
68744.82
2024. május 8. szerda Mihály

Csáky Pál magyar állampolgárságát firtatják szlovák kormánypárti képviselők

Nekirontott Csáky Pálnak a szlovák kormánypárt, a Smer két politikusa, akik szerint az MKP európai parlamenti képviselőjének nyilvános kijelentései és egyes lépései felvetik a kérdést, vajon Csáky melyik ország érdekeit képviseli. Szerintük Csáky Pál magyar állampolgár. Az érintett a politikusok magamutogatásnak tartja a dolgot.

A két kormánypárti honatya, Ján Podmanický és Juraj Blanár különösen Csákynak az autonómia kapcsán közelmúltban tett kijelentéseit látják problémásnak, valamint azt, hogy a felvidéki magyar EP-képviselőnek Brüsszelben a Fidesz képviselői mellett van az irodája.

"Gyerekes magamutogatás ez részükről. Jelen pillanatban én nem tudom bemérni, hogy ez a Smer legfelsőbb vezetésének a tudtával és akaratával történt vagy pedig a két képviselő úr azt akarta elérni csupán, hogy a médiában beszéljenek róluk. Nem tartom szerencsésnek, hogy újból előhúzzák a magyar témát, bár ugye vannak nacionalista képviselők, akiknek egyéb kapacitásuk nincsen" - fogalmazott Csáky Pál.

Ezen nacionalisták egyike Andrej Danko, a korábban Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt jelenlegi elnöke, aki igyekezett túllicitálni a smeres politikusokat. Danko meg van győződve Csáky Pál magyar állampolgárságáról, és értelmetlennek tartja a két kormánypárti honatya arra vonatkozó követelését, hogy Csáky Pál nyilatkozzon magyar állampolgárságáról. "Világos, hogy az az európai parlamenti képviselő, aki a szlovákiai magyarság autonómiájáról nyíltan beszél, nem fogja ezt magától megtenni, s csak csúfot űz a kormánypárti képviselőkből" - mondta Andrej Danko.

"A szakmai dilettantizmusukat bizonyítja mindez. Hiszen épp az európai parlamenti választások azok, ahol az európai előírások is és a szlovák törvények is maximális átfedéseket engedélyeznek. Magyarán, ha Szlovákiában bármely politikai párt úgy gondolja, hogy nem szlovákiai állampolgár képviselhetné az ő programját az európai parlamentben, akkor akár egy ír vagy egy portugál állampolgárt is jelölhet a szlovák listára. Minthogy fordítva is érvényes: ha a választások napján Szlovákia bármelyik választópolgára úgy gondolja, hogy a szlovákiai kínálat nem megfelelő, akkor elmehet, és szavazhat például Németországban a CDU-ra, vagy Magyarországon bármely politikai pártra. Az engem bíráló képviselő urak ilyen szempontból is mellélőttek" - reagált az MKP brüsszeli képviselője.

Nem ez az első eset, amikor egyes nacionalista politikusok az MKP vezetőinek magyar állampolgárságát firtatják. Ján Slota még SNS-vezérként korábban többször is felszólította Berényi Józsefet, az MKP elnökét, tisztázza magát állampolgárság-ügyben. Legutóbb a főügyésznél egyenesen az MKP feloszlatását kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a felvidéki magyar párt tevékenysége ellenkezik a szlovák alkotmánnyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×