eur:
389.01
usd:
361.31
bux:
68718.17
2024. május 7. kedd Gizella

Jöhet a tartós tűzszünet Ukrajnában

Pár nappal azután, hogy Porosenko ukrán elnök újraindította a "terror-ellenes akciót" a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen, Ukrajna, Oroszország és két nyugati hatalom képviselői olyan lépésekről állapodtak meg, amelyek elvezethetnek a tartós tűzszünethez.

Ukrajnában hétfőn ért véget a Porosenko elnök által meghirdetett tűzszünet, ami után újra heves harcok robbantak ki az oroszajkú lázadók és az ukrán fegyveres erők között.

Szerdán este viszont ismét felmerült a tűzszünet lehetősége: az orosz, ukrán, német és francia külügyminiszter egy berlini tanácskozás után azt mondta, hogy olyan lépésekről állapodtak meg, amelyek elvezethetnek a harcok lezárásához.

A fegyveres lázadás kezdete óta - amelynek felszításával Kijev Moszkvát vádolja - többszázan haltak meg a szakadár kelet-ukrajnai régiókban. A vérontás szerdán is folytatódott, a Luganszki régió egyik falujában jelentések szerint 9 polgári lakos vesztette életét egy támadásban.

Az ukrán és a lázadó erők egymást vádolták. A lázadók szerint két harcosuk halt meg Nyikolajevka falunál, egy másik településen pedig egy háromtagú család vesztette életét a kormányerőknek tulajdonított aknatámadásban. Az ukrán erők azt mondták, hogy egy katonájuk vesztette életét Szlavjanszk közelében.

A német fővárosban közben a diplomáciáé volt a szó: az ukrán, orosz, német és francia külügyminiszter megegyezett, hogy július 5-ig háromoldalú tárgyalásokat rendeznek a Moszkva-párti lázadók vezetőinek bevonásával. A háromoldalú "Kontakt Csoport" tagjai Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ.

Az ukrán fél ugyanakkor azt követelte, hogy kapjon több lehetőséget határai ellenőrzésére, és hogy a lázadók engedjék el túszaikat. Három nagy orosz tévécsatorna képviselői pedig felhívták az úgynevezett "Luganszki Népköztársaság" vezetőit, hogy engedjék el a foglyul ejtett ukrán újságírókat.

"Függetlenül attól, hogy kihez húz az adott médium vagy mik az újságírók politikai elvei, meg kell adni nekik a jogot feladatuk végzésére" - idézte őket az ITAR-TASSZ hírügynökség.

A luganszki lázadók ezután közölték, hogy elengedik őket. "Nem kellenek nekünk, de el kell utazniuk, mert nincs akkreditációjuk a Luganszki Népköztársaság területére" - mondta Vaszilij Nyikityin, aki magát a külföldön el nem ismert állam miniszterelnökének nevezi. Egy másik szeparatista vezető azt mondta: az orosz média jóindulatára és humanitárius megfontolásokra való tekintettel visszaadják az újságírók szabadságát.

Tudósítók megjegyzik: a lázadók gyakorlatilag értésre adták, hogy odafigyelnek Oroszország véleményére. Közben a szintén orosz REN TV azt írta a Twitteren, hogy kedden megsebesült riportereire szándékosan lőttek rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×