eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szlovákia kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól

Az Európai Bizottság javaslata alapján Szlovákia kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Hivatalosan erre még a Miniszterek Tanácsának is rá kell bólintania júniusi ülésükön.

Az Európai Unió végrehajtó testületének megítélése szerint is sikerült az országnak megbirkóznia a korábbi magas államháztartási hiánnyal, ezért véget vet a négy éves eljárásnak. Ez idő alatt Szlovákia GDP-hez viszonyított 8százalékoss deficitjét 3 százalék alá szorította. A döntést ugyan még az uniós pénzügyminiszterek e hónapra tervezett ülésének is meg kell erősítenie, az azonban már csak formalitásnak számít.

"Az ország egyértelműen megérdemelte, hogy kilépjen az eljárás alól. Sikerült ugyanis javítanunk az állam működésén, és az államháztartást is stabilizáltuk. Idén és a jövő évben is 3 százalék alatt tartjuk a hiányt" - jelentette ki Peter Ka¾imír szlovák pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az őszi felülvizsgálat sem állapít meg 3 százalék feletti deficitet.

A pénzügyminiszter szerint a lakosság is jól jár az eljárás megszüntetésével, mert a csökkenő kamatok miatt olcsóbban juthat hitelhez.

S hogy mivel járt volna, ha Szlovákia továbbra is túlzottdeficit-eljárás alatt marad? Horbulák Zsolt szakíró szerint bizonyos mennyiségű pénzt be kellene fizetni a költségvetésből, vagy az Európai Bizottság által megítélt támogatásokból kapna kevesebbet az ország.

"Ezt eddig még sohasem alkalmazták. Tehát ha egy ország odakerül, az inkább presztízsveszteséget jelent, és ha onnan kikerül, akkor az presztízsnyereséget" - állapította meg Horbulák.

Szlovákián kívül még Csehország, Dánia, Ausztria és Belgium kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól. Spanyolországra és Szlovéniára viszont továbbra is érvényes az eljárás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×