eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szlovákia érem nélkül jön haza a hokivébéről

Szlovákia válogatottja kedden 4-3-ra legyőzte Dániát a Fehéroroszországban zajló 78. jégkorong-világbajnokság csoportküzdelmeinek zárófordulójában, és csak a kilencedik helyen végzett. Az már hétfőn kora este eldőlt, hogy Vladimír Vùjtek vezetőedző legénysége nem juthat be a legjobb nyolc közé, és idő előtt befejezi a tornát.

A szlovákok gyakorlatilag a világbajnokság kezdete óta hangsúlyozták, hogy a jó eredmény eléréséhez fegyelmezett játékra van szükség, azaz minél kevesebb kiállítással kell abszolválni a meccseket. Ehhez képest rengeteg emberhátrányt kellett átvészelniük ©atanéknak, ami a dánok ellen kicsúcsosodott: összesen 20 percet, vagyis teljes egyharmadnyi játékidőt töltöttek létszámhátrányban a szlovákok, akik a dánok ellen 1:0, 2:1, 3:2 és 4:2 arányban is vezettek a mérkőzésen, de rendkívül fegyelmezetlenül játszottak, és összesen 10 szlovák játékos fordult meg a büntetőpadon. A harmadik harmadban, 2:1-es szlovák vezetésnél másfél perc alatt esett négy gól: előbb a dánok kiegyenlítettek, majd a szlovákok 24 másodperc alatt két góllal válaszoltak. Újabb 8 másodperc múlva a dán Jensen pedig be is állította a 4:3-as végeredményt.

Vladimír Vùjtek csapata az A-csoportban 10 ponttal az ötödik helyen végzett, az összesítésben pedig a kilencedik helyet szerezték meg a szlovákok, ami egy hellyel rosszabb eredmény a tavalyi világbajnoksághoz képest.

A szlovák közvélemény ugyan csalódott, de nem éli meg tragédiaként a korai búcsút. A megfiatalított csapat erejéből most ennyire futotta. Idén a szurkolók is visszafogottabbak voltak. Míg a 2011-es hazai rendezésű vb ideje alatt szinte minden második autót szlovák trikolórba öltöztettek a vébé helyszínéül szolgáló Pozsonyban és Kassán, addig most csak elvétve lehetett látni az ablakokba kiakasztott zászlót vagy egyéb nemzeti jelképet.

"Egészében véve elégedettek lehetünk a játékunkkal. A második legfiatalabb csapattal léptünk jégre a tornán, tizenkét újonccal sorainkban. Sokáig játékban voltunk nyolcaddöntőbe a jutásért, de sajnos nem sikerült" - összegzett Vladimír Vùjtek, aki a jövőt illetően egyelőre korainak tartott bármit is mondani. 2015-ben Csehország rendezi meg a jégkorong-világbajnokságot. A cseh származású Vùjtek számára csábító, hogy saját országában a szlovák csapat szövetségi kapitányaként szerepeljen, de hogy továbbra is ő vezeti-e majd a válogatottat, az egyelőre nem eldöntött.

A keddi meccs után Miroslav ©atan, a szlovák jégkorongsport élő legendája bejelentette, pályafutása utolsó mérkőzését játszotta. A karriere csúcsán csendes gyilkosnak is becézett ©atan a fiatal válogatott csapatkapitányaként vonul vissza. Miroslav ©atan fiatalon ott volt, amikor Szlovákia visszajutott az A-csoportos világbajnokságra, majd annak kapitányaként minden érmet megszerzett vele. A két évvel ezelőtti vb-ezüstérem azt is jelentette, hogy ő az egyetlen játékos, aki a szlovák hokiválogatott világbajnokságokon szerzett összes érménél jelen volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×