eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Polgárháború szélén áll Ukrajna?

Ukrajna közel áll a polgárháborúhoz - jegyzik meg politikusok, miután kedden is heves harcok folytak az ország keleti részében. A feszültség csitítását célzó diplomáciai erőfeszítések egyelőre nem vezettek eredményre - Moszkva ragaszkodik hozzá, hogy keleti országrész lázadóit is vonják be a tárgyalásokba.

A horvátországi Krajinában is úttorlaszokkal és lövöldözéssel kezdődött a háború, és Ukrajnában is hasonló helyzet állhat elő - vélik egyes kommentátorok. Nyugati politikusok már a polgárháború lehetőségéről beszélnek.

Francois Hollande francia elnök vetette fel először a lehetőséget és Steinmeier német külügyminiszter is arra figyelmeztetett, hogy "hamarosan katonai konfrontációra kerülhet sor".

A keleti országrészben az ukrán hadsereg továbbra is harcban áll a nagyobb autonómiát követelő, Moszkva-barát lázadókkal és a konfliktusnak a harcosok mellett polgári áldozatai is vannak. Szlavjanszkban például egy háza erkélyén cigarettázó nőt lőttek le - annak függvényében, hogy melyik médium számolt be az esetről, vagy mesterlövész végzett vele vagy egy eltévedt golyó.

A Guardian szerint az ukrán katonai akció célja részben az, hogy megakadályozzák a hétvégére tervezett függetlenségi referendumot a donyecki és luganszki régióban.

A kijevi kormánnyal szimpatizáló kommentátorok szerint Moszkva viszont a kelet-ukrajnai helyzet manipulálásával éppenséggel a május 25-re tervezett ukrán elnökválasztásokat próbálja aláásni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy nem lehet olyan időpontban választást rendezni, amikor "a hadsereget bevetik a lakosság egy része ellen".

Közben az ukrán parlament leszavazta azt a javaslatot, hogy a tervezett elnökválasztásokkal párhuzamosan az egész ország területén népszavazást rendezzenek az autonómia kérdéséről.

A referendumot az elképzelés szerint egyidőben tartották volna az elnökválasztással és az a keleti régiók felé tett engedmény lett volna. A szükséges 226 igen helyett azonban a javaslat csak 154 támogató szavazatot kapott.

Az egyik ukrán elnökjelölt, Dr. Valerij Konovaljuk közben arról beszélt, hogy az ország az államcsőd szélén áll, a gazdaság pedig hamarosan összeomolhat. "Hatalmas a költségvetési hiány. Nemcsak a szociális juttatásokat nyirbálják meg, hanem fontos hazai projektek maradhatnak finanszírozás nélkül.

A befektetők elhagyják Ukrajnát" - mondta és megjegyezte: az IMF 17 milliárd dolláros tervezett segélycsomagja nem lehet elegendő. A donyecki születésű Konovaljuk Amerikát és Oroszországot egyaránt okolja az ukrán helyzetért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×