eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szakadást okoz a francia komány új programja?

Kedden ismerteti az új francia miniszterelnök a parlamentben az átalakított kormány programját, amely egyes elemzők szerint rövid távon a Szocialista Párt szakadásához, hosszabb távon egyenesen a végéhez vezethet.

Manuel Valls kormányfőnek rendkívül nehéz dolga lesz, a következő hónapokban ugyanis valójában egy liberális, azaz jobboldali, az Európai Unió elvárásainak megfelelő gazdasági programot kell végrehajtania. Az akciótervet a politikus kedden ismerteti a parlamentben, azt követően pedig bizalmi szavazást kér a honatyáktól. A francia sajtóban már napok óta azt számolják, hogy meglesz-e majd a szükséges többség ehhez a meglehetősen veszélyesnek minősített eljáráshoz.

A találgatások oka az, hogy mintegy száz szocialista képviselő egy, a többséggel kötött szerződés aláírását követeli a kormánytól, amelyben ez utóbbi vállalná, hogy a jövőben jobban figyelembe veszi a parlamenti többség véleményét, de főleg kötelezi magát arra, hogy véget vessen az Európai Unió által szorgalmazott megszorító politikának, illetve konkrét lépéseket tegyen az alacsony keresetűek és a kisnyugdíjasok irányába. Ami valószínűleg éppen az ellenkezője annak, amire a kormány a jelek szerint készül.

"A bizalom feltételei" címet viselő szerződésjavaslatot többnyire a párt balszárnyához tartozó politikusok írták alá, és többen azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben nem kapnak kellő garanciákat, nem szavaznak bizalmat az új kormánynak. Ezt a mozgalmat egyébként Martine Aubry volt pártfőtitkár, Lille város frissen újraválasztott polgármestere is támogatja, aki kifejezetten rossz szemmel nézi Manuel Valls kormányfővé történt kinevezését.

Az csak a kormányfő beszédéből fog kiderülni, hogy a fenti manőverek milyen eredménnyel jártak, a szélsőbaloldali honatyák mindenesetre meg vannak győződve, hogy semmilyennel, ezért előre jelezték: kedden a kormány ellen szavaznak, emellett pedig április 12-ére az új, általuk liberálisnak nevezett politika ellen az utcákon is tüntetni fognak.

Becslések szerint a kormánynak mindenképpen meglesz a bizalmi szavazáshoz szükséges többsége - előfordulhat, hogy néhány jobboldali politikus is igennel szavaz majd-, ám sokak szerint a küszöbön álló jobboldali gazdasági fordulat alapjaiban fogja megrengetni a Szocialista Pártot, már csak azért is, mert a körvonalazódó politika éppen az ellentéte lesz annak a programnak, amellyel Francois Hollande-ot két éve megválasztották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×