eur:
393.7
usd:
368.99
bux:
65810.85
2024. április 23. kedd Béla

Történelmi sikert emlegetnek a szlovák és a cseh lapok

A hétfői szlovák és cseh lapok a viszonylag korai lapzárták miatt többnyire csak az eredményt ismertető, illetve a magyar kormány elmúlt négy évére visszatekintő írásokban számoltak be a Fidesz-KDNP győzelméről.

A pozsonyi Új Szó címoldalán "Újabb négy évet kapott a Fidesz" címmel foglalkozik a magyar országgyűlési választásokkal. A lap kommentátora tét nélkülinek nevezte a voksolást, és úgy véli, hogy a Fidesz a következő négyéves kormányzás során elhasználódik majd, mert nyolc év kormányzás után a legjobban kommunikáló pártot is megutálják az emberek. A lapban kiemelték, könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz fő ellenfele 2018-ban a Jobbik lesz.

A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap a választások előzetes eredményeit ismerteti. A magyar kormány elmúlt négy évének legjelentősebb gazdasági lépéseit felidézve megjegyzi: a választás eredményei azt jelzik, hogy a magyaroknak megtetszett Orbán Viktor kormányának gazdaságpolitikája, amely egyebek mellett csökkentette a magánszemélyek jövedelemadóját, és új adókat vezetett be a nagy külföldi cégek és bankok, azaz az állam első számú ellenségei számára. A lap szerint a magyar gazdaság hosszú távon rossz pályára állt, és ha nem változik az irány, akkor nehéz pillanatok várnak a magyar emberekre.

A lap "Orbán mint Fico" című kommentárjában a magyar és a szlovák miniszterelnök, valamint a kormányaik politikája közötti hasonlóságokra mutat rá. Hangsúlyozza: álszent módon a Fidesz jobboldali, Fico kormánypártja pedig baloldali pártnak nevezi magát, holott a deficitcsökkentést Magyarország esetében részben az államosítás, Szlovákiában pedig részben a privatizáció segítségével valósították meg.

Orbán Viktornak vasárnapi győzelmével azt sikerült elérnie, amit még egy magyar kormányfőnek sem a történelmi Magyarország szétesése óta: harmadszor vezette győzelemre pártját a parlamenti választásokon - írja a pozsonyi Pravda. A lap megjegyzi: Orbán Viktor 1989 óta borostás lázítóból és fékezhetetlen liberálisból, keresztény irányzatú konzervatívvá vált, ám egyben nem változott, vagyis továbbra is csak a győzelmet tartja szem előtt.

Elsősorban Orbán Viktor érdeme a Fidesz választási sikere - ezt már a hétfői cseh sajtó állítja egybehangzóan, amely nagy terjedelemben foglalkozik az országgyűlési választással. "Orbán Viktor belépett a történelembe. Hatalmas fölénnyel egymás után másodszor is megnyerte a választást Magyarországon és harmadszor lesz miniszterelnök - írja az Orbán újabb sikert ünnepel című riportjában a Lidové Noviny című prágai napilap. Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a választás az új rendszer szerint zajlott le, amely bónuszt ad a legsikeresebb pártnak.

A konzervatív újság "Orbán - egy férfi, aki megváltoztatja Magyarországot" cím alatt portrét közöl a magyar miniszterelnökről. Közép-Európa legsikeresebb politikusává válhat. Még egyetlen kormányfőnek sem sikerült háromszor győznie, még senkinek sem sikerült olyan hatalmas támogatást szereznie, még senki sem változtatta meg négy év alatt az országot úgy, ahogy Orbán Viktor" - írta a lap kiküldött tudósítója Budapestről.

"A magyarok az urnáknál megjutalmazták Orbánt" - e címmel számol be a voksolásról a szintén cseh Právo. A baloldali napilap összeállításában kiemeli, hogy most első ízben a határon túli magyar állampolgárok is szavazhattak.
Berényi József, a Magyar Közösség Pártja sajtóközleményben gratulált a Fidesz kétharmados győzelméhez.

"Négy éve az Orbán-kormány nehéz körülmények között vette át az ország irányítását, de kitartó munkával sikerült megalapozniuk gazdasági fejlődésének alapjait. A kétharmados többség ismételt megszerzését történelmi sikerként értékeljük. Bízunk benne, hogy az újra erős mandátumot szerzett Fidesz-KDNP és a meggyengült Smer megtalálja a közös megoldást a felvidéki magyarság nyitott kérdéséire, mint a kettős állampolgárság, Malina Hedvig ügye, vagy a szlovákiai magyarság megmaradásának és gyarapodásának a támogatása" - áll az MKP közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×